Деца с онкологични заболявания може да останат без животоподдържащи лекарства,

...
Деца с онкологични заболявания може да останат без животоподдържащи лекарства,
Коментари Харесай

Деца с онкологични заболявания може да останат без животоподдържащи лекарства

Деца с онкологични болести може да останат без животоподдържащи медикаменти, съобщи Българска национална телевизия. Заради административни неуредици здравната каса не може да заплаща за по този начин наречената off-label приложимост на избрани лекарства.

Става въпрос за случаи, в които несъмнено лекарство се употребява за лекуване на заболяване, което не е включено в късата му характетистика, само че има потвърдено добър резултат за пациентите. Терапията е скъпа, ползва се под непоколебим лекарски надзор и постоянно е единствената опция за лекуване.

Доскоро здравната каса плащала лекуването на децата, само че се оказало, че това е нелегално. Здравното министерство и касата търсят незабавно решение на казуса.

" В момента има единствено задържане на част от документите до момента в който решим този проблем. Смятам, че в границите на 20 дни казусът ще бъде решен. ", съобщи проф. Петко Салчев- шеф на НЗОК.

" Няма да сложим децата в риск. Това, което сме забелязали, е едно несъвършенство в законодателството и сме подхванали ограничения то да бъде оправено. ", увери здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР