Деца посрещат Светия отец на летищетоГлавата на Римокатолическата църква идва

...
Деца посрещат Светия отец на летищетоГлавата на Римокатолическата църква идва
Коментари Харесай

Вижте програмата на папа Франциск

Деца посрещат Светия отец на летището Главата на Римокатолическата черква идва със свита от 35 души
Деца в национални носии с цветя ще посрещнат папа Франциск на държавния ВИП на летище София. Точно в 10 ч. самолетът на Светия отец ще кацне в столицата ни. На летището ще го чака министър председателят Бойко Борисов. Двамата ще имат среща на четири очи в залата на държавния ВИП.

Папа Франциск идва през днешния ден на апостолическо посещаване у нас. Утре, точно на Гергьовден, той ще бъде в град Раковски, където ще даде първо причестяване на 240 деца, след което ще се върне в София за молитва за мир. След това папата отпътува за Северна Македония.

По време на визитата си главата на Римокатолическата черква ще бъде съпроводен от папска свита, формирана от 35 души - най-висши представители на Светия трон. Нивото на делегацията е още по-високо от нормалното за такива визити. До папата ще са  държавният секретар на Светия трон кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който дава отговор за Католическа черква в България и нееднократно е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, ръководител на Папския съвет за поощряване на единението сред християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с сан вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за връзките с страните - с сан министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, основен парад занаятчия на Папските литургични празнувания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и други

След срещата с премиера Бойко Борисов на летището папа Франциск ще бъде посрещат и от президента Румен Радев. Пред входа на „ Дондуков ” 2 ще бъде отдадена респект към знамената, ще има показване на  делегациите. Срещата на четири очи с Радев е в 11 ч. Половин час по-късно президентът и Светият отец ще произнесат речи пред дипломатическия корпус. След това папата ще отиде в Синодалната палата, където ще беседва с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Главата на римокатолическата черква ще организира тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „ Свети Александър Невски “.

Точно в 13 ч. стартира неделната молитва на папа Франциск на пл. „ Свети Александър Невски “. Тя се споделя  „ Царице небесна “ е първото главно събитие от програмата на Светия отец у нас, на което ще могат да участват столичани и посетители на София.

„ Царице небесна “ всяка седмица се наблюдава в ефир от над 100 милиона вярващи по целия свят. Този път тя ще се излъчва от столицата на България. Молитвата към Света Богородица носи името „ Царице небесна “ в интервала след Великден, до момента в който в останалото време се назовава „ Ангел Господен “. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. „ Св. Александър Невски “ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица.

Накрая папа Франциск ще направи малко послание към света.

Второто главно събитие със Светия отец, на което ще могат да участват жителите, е неделната литургия на пл. „ Княз Александър Първи “. Това ще е най-масовото събитие с присъединяване на папата, като на него ще участват повече от 7600 души. Литургията съставлява обичайната католическа меса, на която с изключение на католици от цялата страна, са поканени и представители на управляващите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде доста тържествена, проведена от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. Преди нея папата ще направи обиколка с папамобила.

Утре папа Франциск ще посети бежанския център „ Враждебна “, след което в град Раковски ще организира света литургия с първо причестяване на 250 деца в църквата „ Пресвето сърце Исусово “. С част от католическата общественост Светият отец ще се срещне в църквата „ Св. Архангел Михаил “ в Раковски.

Посещението на папа Франциск у нас ще приключи с молитва за мир на пл. „ Независимост “ в София. Тогава Светият отец ще насочи своето обръщение за мир към целия свят, дружно с представители разнообразни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, знак на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, знак на България.

Главата на Римокатолическата черква ще бъде изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР