Деси ВЕЛЕВАТочно след един месец голяма част от столичани ще

...
Деси ВЕЛЕВАТочно след един месец голяма част от столичани ще
Коментари Харесай

Нежеланата услуга за 100 млн. лева

Деси ВЕЛЕВА

Точно след един месец огромна част от столичани ще би трябвало да заплащат по-високи цени, с цел да пътуват в публичния градски превоз. Тази чест им се падна след въвеждането на нова услуга, която може да се назова " непоискана и нежелана ". Ако до момента десетки хиляди пасажери си купуваха едномесечни карти за една линия за свое улеснение и потребност, в този момент те ще са принудени да се доставят с по-скъпи абонаменти, без да са им нужни. Това се постанова, защото част от досегашните цени отпадат, а на тяхно място действително не се оферират нови. Така пасажерът, който се движи по една линия на наземния превоз или единствено в метрото, ще бъде заставен да си купува карта за цялата мрежа, макар че няма да я употребява.

Непоисканата услуга събра острото възмущение на жители и организации в рамките единствено на месец по време на публичните съвещания. Гласът им обаче остана нечут и измененията в общинската разпоредба бяха на бърза ръка признати в първичния си тип на последната сесия на Столичния общински съвет в края на предходната седмица. Друга услуга, която отпадна, бе талонът за 10 пътувания с понижение - много желана от нередовните пътуващи.

Наказани ще бъдат освен тези, които употребяват карти по постоянната цена на общо съображение, само че и групите на пенсионерите, студентите и учениците. Възрастните до 68 години и учащите са " наградени " с над двоен растеж на месечната си карта. Очевидно обществените функционалности на градския превоз останаха забравени.

Така в действителност се извърши прикрито надуване на цените за пътешестване, до момента в който от кметството се опитваха да промотират единствено така наречен еднократен билет за време. Той освен остава без смяна в цената, само че и дава опция за потребление на две транспортни средства в границите на 30-минутен период. Това обаче не го прави истински билет " за време ", защото с него се пътува колкото време поискаш. Докато ръководещите общината бързат да вкарат в действие новите цени на картите от 1 септември, оставиха билетите чак за идната година.

На процедура концепцията за нова, по-справедлива тарифна политика и възнаграждение съгласно използването, по този начин и не се сбъдна. Единственото същинско изобретение май ще остане премахването на хартиения билет и перфоратора и промяната им с пластмасова карта, която ще може да се зарежда. По остаряла българска традиция би трябвало да чакаме катаклизми точно с въвеждането на електронния билет и от общината ще би трябвало много да се постараят, с цел да убедят пасажерите, че са в положение да се оправят с цялата организация по премахването на остарялото и влизането в ХХI век.

Новата тарифна политика в действителност е последният детайл от цялостната интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение, за която в общината приказват от зората на новия век. Десет години господстваха приказките, до момента в който пристигна 2011 година, когато тогавашният зам.-кмет по превоза Любомир Христов разгласи: " В градския превоз в София ще се пътува единствено с електронна карта от пролетта на 2012 година Дотогава и в рейсовете ще бъде въведена билет системата за таксуване на пасажери ".

Пет години след изявлението му стартира да се приказва за финансовите параметри на бъдещата система. Първоначално се реши, че тя ще коства 22 млн. лв.. Няколко месеца по-късно цената се удвои на 40 млн. лв.. Впоследствие се прибавиха и 38 млн. лв. за 10-годишна поддръжка, и още 10 млн. лв. за образуване на онлайн продажби. Новите проекти предсказваха, че всичко ще бъде готово до края на 2019 година

През 2017 година обаче оповестената социална поръчка за избор на реализатор бе блокирана от три тъжби на участници в нея. Едва в последните дни на 2018 година Центърът за градска подвижност съумя да подпише контракт с спечелилия - консорциум " Си Ен Си София тикетинг систем ", в който влизат българските компании " Компютърнет сървисиз " и " Тикси ", и турското сдружение " Асис Електроникс ". Според параметрите на поръчката тя коства 73,24 млн. лв. без Данък добавена стойност и още 5,85% от приходите от продадените карти и билети, само че не повече от 10 млн. лв.. Общата цена на плана излезе 83,24 млн. лв. без Данък добавена стойност. Договорът за построяването бе 2 години и още 8 години за поддръжка. Можем да пресметнем дали срокът бе спазен...

Така целият харч излезе на столичани 100 млн. лв. след десетилетие разтакаване. А към този момент те виждат като резултат единствено възможни проблеми с използването на еднократните пластики и отнемането на част от употребените услуги.

Задават ли се правни проблеми?

Според специалисти измененията в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз може да имат и правни последици с отрицателен нюанс. Те бяха изтъкнати и от съветниците на Българска социалистическа партия в СОС, които се въздържаха да поддържат нормативните промени. Формулата за калкулиране на цената на карта за еднократно пътешестване от 1,60 лева бе оповестена за незаконосъобразна с решение от 31 януари 2022 година от Административния съд в София. Според жалбоподателите самата цена е направена и призната от СОС след неточни и манипулирани данни, в които доходи от над 50 млн. лв. са били посочени като разноски. Затова и съдът не е приел метода, по който е избрана базисната цена на единичния билет от 0,70 лв. и крайната от 1,60 лв..

Така всевъзможни тарифни промени с калкулирана първична цена от 1,60 лева за карта за еднократно пътешестване са противозаконни, би трябвало да бъдат отхвърлени и е неприемливо да бъдат разисквани, считат специалисти. Наредбата следва да бъде гледана и във Върховния административен съд.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР