Деси ВЕЛЕВАСофия влезе в предизборна година и това пролича през

...
Деси ВЕЛЕВАСофия влезе в предизборна година и това пролича през
Коментари Харесай

София 2022 - между фалита и скандалите

Деси ВЕЛЕВА
София влезе в предизборна година и това пролича през изминаващата. Столичното управление от ГЕРБ заложи на редица пиар акции като въведение към наближаващия локален избор. Друго събитие, потвърждаващо идните политически страсти, е запазването на кадровата непоклатимост на " Московска " 33. През цялата година в кметството не се записва нито една значима оставка, не се наложи нито едно премахване на разположение с управителна позиция, откакто преди този момент мина пъргав управнически кадрил измежду групата на заместниците на кмета Йорданка Фандъкова. Едва дни преди края на 2022 година изненадващо се отдръпна зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев, по персонални аргументи. Впрочем, Фандъкова също резервира поста си, макар че претенции за оставката й не липсваха. 
Предизвикателствата пред управлението на Столичната община през отиващата си година се въртяха главно към обезпечаване на най-належащите потребности на столичани в спешен интервал -  топлота, водоснабдяване, подвижност и непорочност.
Ако стартираме хронологично в обратна посока, можем да отбележим, че с минимум публично внимание и без кавги мина преподписването на контракта с концесионера " Софийска вода ".
Дружеството бе основано през октомври 2000 година, с цел да ръководи водоснабдяването и канализацията на София за 25 години напред. Чрез него Столичната община преотстъпи употребата и поддръжката на ВиК системата, само че остана акционер с към 23 на 100. Останалата част е на френската компания " Веолия ". " Софийска вода " обаче не е притежател, а единствено концесионер на ВиК активите, които са обществена общинска благосъстоятелност. През годините се изговори доста за стопанисването, за загубите по тръбите, за качеството на ресурса, вложенията и бъдещето на бранша.
През цялото време общинските съветници от Българска социалистическа партия поддържаха тезата, че комуналните услуги би трябвало да се ръководят от самата община. Затова и социалистите отхвърлиха да поддържат тихомълком прокараното от ГЕРБ решение концесията да се удължи с още 8 години. Истината е, че управлението на кметството сподели безапелационна липса на подготвеност да реши въпроса и избра отлагането му във времето. 
Борба с времето води и към момента общинската " Топлофикация ". Дълговете й към този момент не се мерят в милиони, а надминаха милиард. До края на отоплителния сезон отговорностите към " Булгаргаз " ще доближат 750 млн. лв., а към Българския енергиен холдинг - над 800 млн. лв.. На този фон> бягството остава най-предпочитаното средство > на Столичната община - нейна непокътната мярка. Затова от месеци се търси външен вложител, който да поеме грижата и да отърве кметството от още едно негово обвързване.
В тази трагична обстановка социалистите застанаха зад концепцията " Топлофикация-София " да стане държавно сдружение, което да сътвори опция за финансирането му по Плана за възобновяване и резистентност. От " Московска " 33 обаче избират да се хвалят, че дългът е понижен с 400 млн. лв., а чакането на спасителя продължава. 
Градският превоз също остана гореща точка през изтичащата година. Там финансовата дупка е също толкоз дълбока, само че най-малко никой не приказва за концесия, наем или външен вложител. Дори частните оператори се разбягаха, с цел да се спасят от затъващия бранш. Опитите за спасяването му вървят по две линии - посредством заеми, отпускани от самата община, и посредством по този начин наречената нова тарифна политика, която бе необятно прокламирана от години и към този момент сякаш е в действие. 
Последният заем, който бе даден на авто- и електротранспорта, бе от над 27 млн. лв. за да покрие просрочените отговорности за ток, дизел, гуми, аварийни елементи, поправки, застраховки, лизинги и какво ли още не. Заради проблеми с изплащането на лизинга за десетки нови рейсове даже се наложи залагането на една трета от целия автобусен парк на кметството. 
Другата политика по увеличение на потока на средства към публичния превоз е фактическото> повдигане на цените на абонаментните карти > Много от съществуващите евтини разновидности се отстраняват от 1 януари, а пасажерите ще би трябвало да си купуват от по-скъпите. Изчезва едномесечната линия за метро за 35 лв., за сметка на това се предлага карта за всички линии, само че на цена от 50 лв.. Така хората ще бъдат принудени да заплащат за нещо, което не употребяват, само че приходите на общината ще се усилят. 
За другия значим бранш под шапката на общината - чистотата, годината мина без съществени разтърсвания. След като огромното раздаване  на 435 млн. лева за събиране на боклука на София завърши през 2020 година, в този момент едни 144 млн. лв. се оказаха оскъдни и бяха харизани без доста звук на познатите играчи на пазара. Столичани схващат за това по какъв начин вървят връзките сред общината и компаниите по гледките към контейнерите за боклук. 
Столичната община парафира през годината и непокътнатите си марки " ремонт на ремонта " и " закъснение на ремонта ". Кметството пипна там, където май не трябваше да пипа - емблематичните жълти павета. Уж за положително, а отново се стигна до неуспех, обиди, обвинявания, закани, санкции. Едно на пръв взор просто пренареждане на неповторимите блокчета за прощален път сподели, че работите у нас куцат съществено кадрово, както на високо, по този начин и на ниско ниво. 
Положените наново> павета небрежно се разместиха > Снимка Михаела Катеринска
а отговорът на общината бе обичаен - санкция. 10 000 лева би трябвало да е глобен изпълнителят, откакто стана ясно и че служащ чупи паве, с цел да му " пасне ". Най-лошото е, че идващ подред е знаковият площад " Александър Невски ", на който също му следва пренареждане... Какво ли следва?
Друг дълго подготвян ремонт в София, засягащ доста жители и всмукващ много пари, не съумя да се намести в предварителния график. Реконструкцията на трамвайното трасе на Петицата се забави с половин година и зарадва изпълнителя си с следващата санкция - този път от 900 000 лв.. Първата част от плана - до жк " Бъкстон ", бе пусната преди дни. Наред е втората, която ще доближи до жк " Овча купел ", с обещанието, че ще е подготвена до пролетта. Коя пролет? Ще забележим...
Политически залитания също не липсваха през годината, като провокираха ненужни разногласия измежду партиите в Столичния общински съвет. В опит да показват взаимност ръководещите взеха решение да кръщават градинки и площадчета с имената " Героите на Украйна " и " Борис Немцов ", а по-късно сложиха украинското знаме на фасадата на постройката на " Московска " 33. Така за следващ път управлението на общината се пусна по спиралата на популизма и провокира единствено непотребни кавги. 
Бурни и динамични месеци чакат София до локалните избори в края на идната година. Най-хубавото в тях е, че ще са дефинитивни и няма да бъдат последвани от предварителни.
 >

 
 
 
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР