Десетки задържани и ранени, опожарен микробус, погром в заведение и

...
Десетки задържани и ранени, опожарен микробус, погром в заведение и
Коментари Харесай

Десетки ранени и погром в София сред протеста срещу БФС


Десетки арестувани и ранени, опожарен микробус, разгром в заведение и нанесени материални вреди на инфраструктура - по този начин приключи протеста против управлението на Българския футболен съюз нощес в София, на който са събраха футболни последователи на разнообразни тимове в страната и жители. 

Очевидци, както и публицисти, които отразяваха митинга дефинират това, което се случи като нещо, което " не сме виждали до момента ".  

При конфликтите при националния стадион " Васил Левски " са ранени са най-малко 5 служители на реда и близо 20 ентусиасти, по първични данни. 4-ма са настанени в болница. По неофициална информация на митинга са участвали сред 4000 и 5000 души, а събитието беше охранявано от 1600 служители на реда, както по-рано разгласи Столична дирекция на вътрешните работи.   

Напрежението ескалира към час и половина след формалното начало на протеста - 17 часа - след като протестиращите на различни места агитки на " Левски " и ЦСКА се събраха на едно място и започнаха да се хвърлят бомбички към служителите на реда и  автомобилите на жандармерията. Малко преди 19:00 ч, след апели апела от полицията почитателите да прекратят хвърлянето на камъни, бомби и изстрелването на ракети, жандармерията употребява водно оръдие, с цел да разпръсне хората, а след  протестиращите бяха изтласкани с груба мощ.

Министерство на вътрешните работи: Провокаторите са ултраси, имаше сблъсъци сред враждуващи агитки

Мирното начало на протестните дейности бе опорочено от вандалски прояви на почитатели. Въпреки отправените голям брой предизвестия, полицейските чиновници, с жилетки „ Антиконфликт “ и без защитни средства, бяха замеряни от протестиращи с павета, колчета, паркинг детайли и пиротехника. В резултат на експанзията има ранени петима униформени. След конфликти сред враждуващи агитки има потърпевши и десетина почитатели, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Столичната дирекция на вътрешните работи разполага с информация и към този момент са стартирани дейности по издирването на отговорните за вандалските дейности, измежду тях почитатели на столични, варненски и пловдивски тимове. Част от провокаторите – ултраси, са арестувани. Иззето е огромно количество пиротехника, сигнални револвери, боксове, железни тръби и други неразрешени за носене на всеобщи събирания предмети.

Футболни почитатели хвърляха павета по служители на реда. Протестът стартира обикновено, само че в него участваха доста огранизации на почитатели, сред които има остаряла омраза. Именно тя стана причина за ескалация на напрежението. Това сподели пред публицисти Стефан Иванов, заместник- шеф на Столична дирекция на вътрешните работи.  

Смущаващи фрагменти за полицейско насилие 

В същото време обаче в интернет се популяризират видеа, които демонстрират принуждение от страна служители на реда против хора, които не вземат участие в погрома - в това число в заведение. Вижте сниманите от Инициативата " Правосъдие за всеки " в Бар 75 до Спортната палата, където унгарци и българи гледат европейската подготовка сред България и Унгария по малкия екран...

 

Приятели, на такива неща се натъкна нашата камера. По дребните улички имаше доста гонки на протестиращи от полицията. Ако...
Posted by Инициатива " Правосъдие за всеки " on Thursday, 16 November 2023
Полицията съумя да разпръсне протестиращите, извънредно отчаяние е, че протестираме по подобен метод и си разрушавам града, съобщи пред публицисти кметът на София Васил Терзиев, който отиде на мястото на събитията. На въпрос за какво е употребявано водно оръдие от полицията по време на митинга той отговори, че това е било по преценка на органите на реда, с цел да не станат по-големи безобразия, сподели столичният кмет. По негова информация ранените при конфликтите са 14 души, измежду които има и футболни почитатели, и служители на реда. На четирима служители на реда е оказана здравна помощ.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР