Десетки нарушения, открити при проверки за изпълнението на техническите и

...
Десетки нарушения, открити при проверки за изпълнението на техническите и
Коментари Харесай

Десетки нарушения са открити при проверка на 239 бензиностанции

Десетки нарушавания, открити при инспекции за осъществяването на техническите и качествените условия към течните горива, разпоредени от ВАП. Налице са данни за закононарушение - стартирането в продажба на недоброкачествени промишлени артикули, заяви държавното обвиняване.

Прокуратурата изяснява, че е упълномощила инспекция на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН). Проверката за правда по съблюдаване на осъществяването на техническите и качествените условия към течните горива, нормите за наличие на олово, сяра и други нездравословни субстанции (замърсители) в тях била в годишния й проект да следи за държавния и обществения интерес.

Така по разпореждане на прокуратурата ДАМТН е поверила 243 обекта, измежду които 239 бензиностанции, 1 петролна рафинерия и 3 данъчни склада.

Извършените инспекции са планови, с взимане на проби - 230, от които 40 са приключили с доклад; взаимни инспекции с Министерство на вътрешните работи - 12, от които 1 с приключила с отчет. Извършена е и една по сигнал на жители.

Взети са 371 проби от течни горива, 128 от  автомобилен бензин А-95Н, 3 от бензин А-100Н, 212 от горива за дизелови двигатели и 28 от други горива - за извънпътна техника и трактори, гориво за промишлени и комунални цели, котелно гориво.

Установени са 10 несъответствия с условията на нормативната уредба. Регистрирани 8 или 2,16 % несъответствия с условията за качество - от взетите и изпитани проби. Установени са несъответствия с условията за наличие на биокомнонент при две, или 0,5 %, от взетите и изпитани проби.

Нарушенията са разкрити при изпитване на проби на гориво за дизелови мотори. Те не дават отговор на условия за качество по индикатор " пламна температура ", както и на условието за наличие на биогориво в течно гориво, на условието за наличие на биогориво в течно гориво по индикатор " наличие на метилови естери на мастни киселини "  (FAME), на условията за качество по индикатор - " общо онечиствания "  mg/kg, изяснява прокуратурата.

След инспекциите са наложени 15 насилствени административни. Сред тях 6 наставления за краткотрайно прекъсване разпространяването на течно гориво, 4 наставления за забрана разпространяването на течно гориво, 1 наставление за евакуиране.

Съставени са и 3 акта, предстоят още. 

Предстои и издаване на 8 наказателни постановления за открити несъответствия с условията за качество на обща стойност 80 000 лева, както и издаване на 2 наказателни постановления за открити несъответствия с условията за наличие на биокомпонент на обща стойност 100 000 лева

В резултат от инспекциите е изтеглено от разпространяване 39 183 литра гориво за дизелови мотори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР