Десетки хиляди хора се протестираха в Грузия срещу противоречивия законопроект

...
Десетки хиляди хора се протестираха в Грузия срещу противоречивия законопроект
Коментари Харесай

Многолюден протест в Тбилиси заради „руски закон“

Десетки хиляди хора се стачкуваха в Грузия против спорния законопроект за " задгранично въздействие ", откакто Народното събрание одобри мярката, която Брюксел предизвести, че ще навреди на дългогодишните европейски желания на Тбилиси.


Черноморската кавказка страна е обхваната от всеобщи антиправителствени митинги от 9 април, откакто ръководещата партия " Грузинска фантазия " възобнови проектите си за приемане на закон, който съгласно критиците наподобява на репресивно съветско законодателство, употребявано за заглушаване на несъгласието. Законопроектът беше признат на второ четене в Народното събрание в сряда с 83 на 23 гласа, ден откакто полицията принудително разпръсна проява против него, употребявайки сълзотворен газ, водни оръдия и гумени патрони и пребивайки и арестувайки десетки хора. Ръководителката на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен осъди насилието и прикани Грузия да остане на пътя към Европа. „ Следя обстановката в Грузия с огромна угриженост и съдя насилието по улиците на Тбилиси “, написа фон дер Лайен в X. „ Грузинският народ желае европейско бъдеще за своята страна. Грузия е на кръстопът. Тя би трябвало да остане в курса по пътя към Европа “.

Развявайки флагове на Грузия и Европейския съюз, десетки хиляди стачкуващи се събраха пред Народното събрание, съгласно кореспондент на AФП на място. На митинга бяха изпълнени националният химн на Грузия и Одата на насладата на Европейски Съюз.

Популярният яд нараства

По-късно вечерта полицията употребява пикантен спрей, сълзотворен газ и водни оръдия от вътрешния двор на постройката на Народното събрание против стотици стачкуващи, които се пробваха да блокират страничния вход на Народното събрание. „ Тяхното принуждение е безсмислено, митингът единствено ще се разраства, защото националният яд пораства против нашето държавно управление “, сподели 20-годишният протестиращ Тато Гачечиладзе пред AФП. „ Грузия принадлежи на Европа и ние няма да толерираме съветските закони и проруско държавно управление “, добави той.

Парламентът сподели в изказване, че е " задействал аленото равнище на сигурност заради нападението против постройката МУ, което съставлява опасност за живота и здравето " на хората вътре. Репортер на AФП на мястото сподели, че не е имало опити за нахлуване против постройката, като се изключи епизод, когато група младежи разклащат солидната й врата.

Министерството на вътрешните работи заяви, че полицията е употребила " специфични средства, планувани в закона - пикантен спрей и водни оръдия - за възобновяване на реда и закона ". Премиерът Иракли Кобахидзе разкритикува западни политици и дипломати за „ оклеветяването “ на законопроекта, който единствено ще „ увеличи прозрачността на задграничното финансиране на Неправителствени организации в сходство с европейските полезности “. Той упрекна грузински цивилен групи, че се пробват да провеждат революции " най-малко два пъти през последните три години " със западно финансиране. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР