Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число,

...
Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число,
Коментари Харесай

4 са новите случаи на коронавирус

Броят на новите случаи на ковид понижа като безусловно число, само че се усили като %, сочат данните на Единния информативен портал. 4 са записаните инфектирани, като броят се намалява с 1 по отношение на предходния доклад, когато имаше 5 случая.

За последното денонощие са направени общо 424 теста (PCR и антигенни), което е със 157 по-малко по отношение на предходния доклад, когато имаше 581 проби. Така процентът се трансформира от 0,86% на 0,94 на 100.

За деня има направени 402 антигенни теста, като с тях са открити 4 случая, т.е. позитивните проби са 0,99 на 100. Направени са 22 PCR теста, като с тях няма регистрирани случаи.

Случаите са открити в три области - Бургас, Сливен и София-град. В останалите 25 области няма открити инфектирани.

Общо доказаните случаи са 1 339 954. Направени са 3 812 546 PCR и 7 878 496 антигенни теста (общо 11 691 042), като междинният % на позитивните проби от началото на пандемията е 11,46 на 100 - без смяна на дневна база.

Активните случаи се усилват и към този момент са 8126 - с 4 повече. Според специалисти, големият спад при започване на юли 2022 година, когато в границите на две седмици броят на дейните инфекции понижа с към 90 000, се изяснява с обстоятелството, че е имало доста неотчетени оздравели пациенти през миналите две години и изключително по време на пиковете на предходните талази, когато регионалните РЗИ-та бяха извънредно натоварени, поради което не се отчитаха действителните бройки и в този момент този индикатор се поправя.

Броят на приетите в болница лица остава без смяна - 127 (няма нови приети в болница, няма и изписани от болница). За съпоставяне при най-тежките дни на пандемията през април 2021 година в лечебни заведения се лекуваха над 10 500 души. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 20 - без смяна на дневна база. Именно заетостта на интензивните кревати е един от главните критерии за стягане на ограниченията у нас, а не както до момента броят инфектирани лица или дейните случаи.

В тази връзка в Единния информативен портал се показват данни за заетостта на интензивните кревати в петте клъстъра. Цялата страна е на Етап 0 - синя зона т.е. най-ниското равнище. Заради намаляването на натовареността в интензивните браншове, от 21 март 2022 година зеленият документ отпадна изцяло. А с идването на петия длъжностен кабинет, назначен от Румен Радев, стана ясно, че всяка седмица експертен съвет ще регистрира най-важните данни и ще взема решение дали и какви ограничения ще има. Няма публично регистрирани като излекувани в последния доклад, като по този начин общата численост остава 1 293 080. За последното денонощие още веднъж няма регистрирани умряли. Така броят на изгубилите борбата с вируса в България остава 38 748.

Общо 26 755 медицински лица са измежду формалните случаи на ковид, което значи, че няма нови. Няма данни за публично карантинирани в Единния портал. Това се дължи на взетото решение болните от Коронавирус към този момент да не бъдат поставяни в изолираност. Пред последните дни обаче още веднъж се заприказва за връщане на формалната самоизолация за инфектираните с ковид. Предложенията са няколко, като към момента карантината не е въведена още веднъж публично. От здравното министерство показват данни и каква част от инфектираните, постъпилите в болница и умрелите не са били изцяло имунизирани. През последното денонощие един от инфектираните не е бил имунизиран.

Единният информативен портал дава данни и за поставените дози ваксини. До момента те са общо 4 726 512, което значи, че има 13 нови дози. От края на септември 2023 година имаше забележителен растеж спрямо предходните месеци, когато този брой рядко надхвърляше 20 дневно. Това се изяснява с първата доставка на имунизацията против подварианта XBB 1.5 на Омикрон, за която експертите твърдят, че защищава както от него, по този начин и от производните му, наречени Ерес и Перола.

Според последния доклад 2 078 006 души или 31,96 на 100 са със приключен имунизационен цикъл - сложени две иРНК дози или една на компанията " Янсен ". Тази цифра означи няколко фрапантни скокове и спадове през последните месеци, за които нямаше публично пояснение. На 13 юли хората с цялостна имунизация понижиха с 13 364 по отношение на предходния доклад. Данните означиха спад и сред 20 и 21 март с към 9000 души, а на 4 юли необяснимо се усилиха с 13 385.

1 008 169 души или 15,51 на 100 пък са получили и бустерна доза, като най-вече от тях са в столицата. Общо 135 599 души пък са си сложили от приспособената против разновидността Омикрон ваксина. От 27 юни 2022 година всички искащи могат да си слагат и втора бустерна доза. Тя би трябвало да се направи минимум 4 месеца след първия бустер при лица, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 година, които желаят да получат втора бустерна ваксина против COVID-19, могат да го създадат във имунизационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР