Дерогацията на руския петрол трябва да се случи поетапно и

...
Дерогацията на руския петрол трябва да се случи поетапно и
Коментари Харесай

Николай Денков: дерогацията на руския петрол трябва да е поетапна и най-рано до 1 март

Дерогацията на съветския нефт би трябвало да се случи поетапно и най-рано цялостното му прекъсване за рафинерията в Бургас може да стане до 1 март. Това в резюме съобщи министър председателят Николай Денков след днешното съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Поредното покачване на тематиката " преустановяване на дерогацията " пристигна от Делян Добрев от ГЕРБ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи, като в края на предходната седмица в Народното събрание бяха импортирани следващи промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, предвиждащи прекратяването на дерогацията, само че този път за три дни.

Законовите ремонти, употребяват като претекстове публикацията, оповестена в Politico и в разбора на Центъра за проучване на демокрацията, стъпващ на догатки за експорт на нефтопродукти с два кораба от рафинерията. Предложението не мина на енергийна комисия на първо четене, само че ще се дискутира и в зала, като последва и привикване на Съвета по сигурността, който през днешния ден удостовери рисковете за потребителите при сходна бърза маневра.
Поетапно и до март
" Смяната на нефта би трябвало да се случи поетапно, тъй като другояче се основават софтуерни опасности от запушвания, детонации, пожари и други повреди, които нефтохимиците доста добре знаят ", съобщи министър-председателят. Минималните периоди за прекосяването на рафинерията към неруска суровина са след 31 декември 2023 година тя да не е повече от 50%. След 31 януари 2024 година - най-много 25%, а от началото на март да се мине на напълно неруски петрол.
Реклама
Предишните периоди, обнародвани през октомври в Държавен вестник, предвиждаха това отново да стане на стъпки, само че до октомври 2024 година " Оптималните периоди, които представихме в предходния отчет, минимизират рисковете по този начин, че да няма никаква заплаха от повишението на цените на горивата при преустановяване на дерогацията. Със съкращаването на периодите тези опасности се усилват ", сподели още Денков.

Политически това значи разтърсванията на пазара на горива да се случат по времето на мандата на Мария Габриел, като Денков отхвърли датата да има нещо общо с ротацията на кабинета. " Ако имаше политически детайл, щяхме да търсим пренасяне в мандата на госпожа Габриел. Първи март е към момента в мандата на актуалното държавно управление ", сподели още той. Доставки и цени " През последните месеци в рафинерията се подхващат дейности за увеличение на използването на неруски нефт съгласно поставения законов график ", написа в резюмето на отчета на ДАНС, публикувано от Министерския съвет. " Въпреки това не може да не бъде взето поради възходящото въздействие на някои външни провокации при обезпечаване на доставките за " Лукойл Нефтохим Бургас " на стопански преференциална цена ", продължава отчетът.

" При възможен дефицит на горива за българския пазар компенсиране в известна степен може да бъде обезпечено посредством импорт от прилежащи страни, само че евентуално на по-високи цени и при усложнена логистична верига. При този сюжет се чака нарастване на цената на съществени артикули и услуги, което е важен фактор както за закъснение на икономическото развиване, по този начин и за ескалация на публичното неодобрение ", продължава отчетът на ДАНС.

Според Служба " Военно разузнаване " от ценова позиция най-изгодна би била алтернативата за импорт на суровина от Азербайджан (сорт Azeri light) и Казахстан (сорт CPC Blend) от терминала Супса в Грузия. Контролът на Русия върху част от трасето на нефтопровода Баку - Супса, както и високият боен риск в Черно море, заради което застрахователите и транспортните компании покачват цените, обаче крие опасности съгласно службата. Кой ще завоюва Пред " Капитал " преди няколко месеца по тематиката с прекратяването на дерогацията и цените от сектора пресметнаха, Подобен процес на събитията, несъмнено, е мощно положителен за останалите участници на пазара, които от началото на войната се оплакват от ниските маржове на вътрешния пазар, невъзможността за импорт в страната заради по-ниските цени на " Лукойл " по отношение на прилежащите страни.
Реклама
Износът за Украйна представляваше опция за тях за по-добри маржове, само че той пострада трагично, откакто От началото на войната съгласно информация от сектора той внася огромни количества от Русия газьол и дизел, като газьолът след прекосяване през сероочистката в Белозем се пречиства до дизел и се изнася за Украйна.
Свързани публикации Краят на износа на горива за Украйна 10 ноември 2023, 11:45 Нарушава ли " Лукойл " ембаргото или става дума за позволен експорт на избрани артикули 9 ноември 2023, 17:00 Предизборна пушилка: ГЕРБ и Движение за права и свободи си поиграха с " Лукойл " и сметки за милиарди 23 октомври 2023, 17:54 Държавен огън по " Лукойл " 25 август 2023, 06:37 Износът на горива за Украйна - нито е загадка, нито е през " Лукойл " 27 януари 2023, 06:22
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР