Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите за догодина на

...
Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите за догодина на
Коментари Харесай

Бюджетите на НЗОК и ДОО ще се гласуват второ четене в пленарна зала

Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите за следващата година на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното публично обезпечаване (ДОО) на изключително съвещание във вторник, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Двата бюджета бяха гласувани на първо четене в пленарна зала на 6 ноември, а параметрите им – мощно разкритикувани от опозицията.
В бюджета на НЗОК за 2019 година плануваните доходи и прехвърляния са в размер на 4 299 603 000 лева Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на 100, като в плановете са отразени резултатът от увеличение на оптималния застрахователен приход, смяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица.
Предвидените разноски и прехвърляния са в размер на 4 350 003 000 лева, от които 4 116 396 200 лева са за здравноосигурителни заплащания. С плануваните средства е планувано закупуването на здравна помощ в обсега на наложителното здравно обезпечаване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.
Само преди дни пък Българският лекарски съюз излезе с остра декларация, която пристигна вследствие на неспазени договорености по проектозакона за бюджета от страна на страната, които в началото са били признати.
От съсловната организация показаха, че с неразбиране са открили, че един от основополагащите текстове, а точно елиминиране опцията за прекачване на суми от параграф в параграф, тъй че гласуваните един път средства по пера да бъдат употребявани единствено и само за застраховане активността по направление, липсва в одобрения от сътрудниците вид.
Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 година са опазване на размера на осигурителната вноска за фонд „ Пенсии " и фонд „ Пенсии за лицата по член 69 " на равнището от 2018 година, както и опазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. За 2019 година не са контрактувани минимални осигурителни прагове (МОП).
Без налагане на административно нарастване на МОП при планувано нарастване на минималната работна заплата с 9,8 на 100, междинното нарастване на МОП през 2019 година е към 4,7 на 100.
Увеличава се минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 510 лева на 560 лева Увеличава се минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лева на 560 лева Увеличава се оптималният застрахователен приход за всички обезпечени лица от 2 600 лева на 3 000 лева
Началният час на пленарното съвещание е 13.00 часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР