Депутатите приеха на първо четене законопроекта за насърчаване на научните

...
Депутатите приеха на първо четене законопроекта за насърчаване на научните
Коментари Харесай

,,Възраждане“ посочиха с пръст Пейков: Едвам ходи, залита, мирише! В НС вече има облак от винарки!

Депутатите одобриха на първо четене законопроекта за поощряване на научните проучвания и нововъведенията, чийто вносител е Министерският съвет.
Вчера депутатите започнаха дебатите по предлаганите текстове, само че пленарното време не стигна, с цел да вземат отношение всички искащи и планът да бъде гласуван.
Бе гласувано и срокът сред двете четения да бъде три седмици.
С приемането на нов закон се цели трайното законодателно споразумяване на публичните връзки, свързани с научноизследователската и иновационната активност и координация при използването на обща политика за развиване на научните проучвания и нововъведения. В него е заложено насърчаването на научните проучвания и нововъведенията да се прави посредством осъществяването на многогодишна Рамкова стратегия за научни проучвания и нововъведения, която ще дефинира обсега, областите и дейностите за тяхното финансиране в сходство с националните стратегически документи.
Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС предизвести за допустима корист поради плануванаъа алтернатива Центровете за подготвеност и върхови достижения да бъдат поети от юридически лица с нестопанска цел. Антоанета Цонева от ПП-ДБ пък прикани за регионализация на научните проучвания, с цел да се отприщи икономическия капацитет на обособените региони.
Ивайло Папов от „ Възраждане “ счита, че това е следващият опит на Министерски съвет да взема решение едни проблеми, които не им се получават. Румен Гечев от Българска социалистическа партия пък уточни, че проблем съставлява фактът, че написа, че тактиката за развиване на научните проучвания в България се приема от Министерски съвет, и попита не би трябвало ли тази тактика да бъде обсъждана в Народното събрание по предложение на Министерски съвет и приемане в Народното събрание, откакто тя би трябвало да е дълготрайна. Според него не може тактиката да бъде обвързана единствено с стратегиите за научни проучвания на Европейката комисия и Европейския съюз.
Депутатите одобриха на първо четене и измененията в Закона за поощряване на вложенията, в който са записани ограничения за помощ за поощряване на вложенията се ползват в сходство с условията на Регламент (ЕС) № 651/2014. като многосекторна скица за районна капиталова помощ и скица за помощ за образование. Инвестиционният план води до чисто нарастване броя на чиновниците в съответния икономически индивид в съпоставяне със междинния им брой през предходните 12 месеца, след приспадане от броя на основаните работни места през този интервал, изразени в единици труд за година.
Предвижда се всяко работно място да е заето до три години от приключването на инвестицията, както и то да се резервира в съответния район за минимум пет години от датата, на която на длъжността е назначено лице за първи път.
С измененията се планува също минимум 25% от допустимите разноски за материални и нематериални активи да се финансират посредством лични запаси или посредством външно финансиране под форма, която изключва обществена поддръжка. Досега условието беше за 40% от допустимите разноски да са лични.
Депутатите гласоподаваха в период от три месеца след влизането в действие на закона правилникът за използването му да се приведе в сходство с него и с Регламента на Европейски Съюз, като е посочено, че схемата за районна капиталова помощ и схемата за помощ за образование са със период на годност до 31 декември 2023 година Схемата за районна капиталова помощ и за помощ за образование, освободени от задължението за известяван, няма да се ползват до привеждането на правилника в сходство с Регламента.
Министърът на нововъведенията и растежа, който е админ на помощ, ще изготвя систематизирана информация за всяка скица и ще я дава на Европейската комисия по реда и в периодите, планувани в Закона за държавните помощи и Регламент (ЕС) № 651 от 2014.
Със 129 гласа „ за “ народните представители одобриха на първо четене и Законопроект за одобрение на Консултантски център INVESTEU по съглашение сред Министерството на нововъведенията и растежа и Европейската капиталова банка за консултантски услуги.
Споразумението е подписано в София на 2 ноември 2023 година В отчета на комисията по европейски въпроси се регистрира нуждата от даване на консултантски услуги от страна на интернационална финансова институция за изследване и правене на структурна целенасоченост и успеваемост на Българската банка за развиване и Фонд управител на финансови принадлежности в България и да се оформи тактика за преструктуриране. Въз основа на направеното изследване се чака предложение за оптимизация в структурите и на двете финансови сдружения. Възнаграждения за реализиране на консултантските услуги към Европейска капиталова банка не се плануват, се споделя в отчета на комисията.
В хода на полемиките Манол Пейков се обърна към Цончо Ганев и групата на „ Възраждане “: „ Колкото пъти извадите от джобчето портативната писалчица, с цел да напишете на дъската на живота думата „ национализъм “, толкоз пъти прозира изпод думата „ Путин “ и думата „ подлога “. Моля, придържайте се към по-прости и разбираеми за сътрудниците ви понятия “.
„ Обидно е за институцията парламент да приказват хора, които са в нетрезво положение, крещят, залитат, колкото да вървят, с едни и същи облекла една седмица, вмирисани, гнусни. Наздраве, Маноле! “, отвърна Ганев, представен от novini.bg.
Явор Божанков също се изрече от трибуната: „ Цончо Ганев е същински мъжага, с тази строга прическа лъха на тестостерон. В речника против думата „ мъжага “ стои негова фотография, с излизанията му на трибуната комплексира всички мъже в залата. “
„ Цончо Ганев се пръска с парфюм „ Тройнор “ и не може обонянието му да усети финеса на френските парфюми – това е негов проблем “, добави още Пейков.
Стоян Таслаков пък съобщи, че в залата се е заселил „ облак от винарки “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР