Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които

...
Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които
Коментари Харесай

Депутатите с нов удар срещу Гешев

Депутатите одобриха на първо четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, които плануват въвеждането на длъжността проверяващ прокурор, който да може да ревизира основния прокурор и неговите заместници.

-->
Разследващият прокурор ще може да бъде углавен арбитър, който ще бъде краткотрайно преназначаван на тази служба. Предвидено е той да бъде избиран от лист от съдии, които авансово са дали единодушието си да влизат в ролята на проверяващ прокурор. Те би трябвало да дават отговор на няколко условия: най-малко 12 години стаж и най-малко 7 години опит с наказателни каузи.

Предлага се и решението за освобождение на основния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от Висш съдебен съвет, съобщи Българска национална телевизия.

„ Твърде доста време се ръководи системата с тъга до безкрайност. Чувам още закани и обвинявания, само че това е ново начало за прокуратурата. Защото, в случай че има един човек, за който върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм признателен, че това е един от първите закони, които се преглеждат ”, съобщи правосъдният министър Крум Зарков.

Надежда Йорданова от „ Продължаваме промяната-Демократична България ” изрази вяра, че това е „ глътка пресен въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген ”. По думите ѝ промяната е нужна, с цел да нямаме повече основни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

„ Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава  да стане президент или най-малкото министър-председател ”, разяснява Радомир Чолаков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР