Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за предучилищното

...
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за предучилищното
Коментари Харесай

Парламентът деполитизира образованието и прие и промени в Закона за младежта на първо четене

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, с които се не разрешава политическа интервенция в просветителните системи.

Предложението беше признато със 123 гласа " за ", 63 " срещу ", а 14 депутати гласоподаваха с " въздържал се ". Управляващото болшинство поддържа измененията, а срещу тях се оповестиха народните представители от ГЕРБ и " Възраждане ".

От Движение за права и свободи показаха, че на този стадий се въздържат от гласоподаване, като обмислят да предложат още промени сред двете четения на законопроекта.

Когато предлагаме такива декларативни законопроекти, няма по какъв начин да няма политизация на образованието, съобщи от парламентарната естрада някогашният образован министър Красимир Вълчев.

" Въпросът е не да се лимитира политическата работа на учителите, а изобщо не би трябвало да има политическа работа. Това, което ГЕРБ насади, докара до този законопроект ", разяснява Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

Деница Сачева пък дефинира законопроекта като " кутията на Пандора " и уточни, че в случай че измененията бъдат признати, депутатите ще отворят кутията.

" Моля ви, не внушавайте, че се изискват някакви други ограничавания. Текстът на закона не допуска такова ограничаване ", сподели министърът на образованието Николай Денков, който беше в пленарната зала.

В дневния ред бяха прегледани и изменение и допълнение в Закона за младежта.

Законопроектът бе гласуван със 134 гласа " за ", без " срещу " и 29 - " въздържал се ".

Депутатите одобриха още срокът за оферти сред двете четения на законопроекта да бъде продължен на четири седмици.

В претекстовете към законопроекта е записано, че с него се цели основаването на по-ефективна законова рамка в региона на младежта и разрешаването на проблеми, разпознати в практиката по използване на настоящите текстове на Закона за младежка. Предвиждат се и промени в наличието на Националната тактика за младежта. В тази връзка се предлага изменение на текстовете, свързани с Методологията за стратегическо обмисляне.

Основната цел на смяната е реализиране на сходство сред законово откритото наличие на Националната тактика за младежта с откритите практики при стратегическо обмисляне в Република България, аргументират се вносителите. В претекстовете се акцентира, че допълнението на наличието на тактиката ще подсигурява по-пълното отразяване на потребностите и проблематиката на младежите и младежките организации в страната.

По-рано не се одобри предлагането на " Възраждане " планът на групата за анулация на условието за достъп до постройките на Народното събрание да бъде първа точка още през днешния ден.

Заседанието обаче стартира и с декларация на " Възраждане ", които уважиха жертвите от терористичния акт на гара Буново, осъществен на 9 март 1985 година

Трябва да не забравяме, че вътрешните врагове са по-опасни от външните, акцентира Стоян Таслаков. Затова и не би трябвало да позволяваме политиците да не помнят, че отбраната на отечеството ни е от първостепенна значителност, тъй като жертвите са постоянно най-беззащитните, се споделя в текста. Ние няма да забравим Буново, няма да забравим, че най-важни са българските национални ползи, обявиха от " Възраждане ".

От името на групата Таслаков предложи жертвите да бъдат почетени с минута безмълвие и ставане на крайници от народните представители. Председателят на Народното събрание Никола Минчев изясни, че настояването за процедура за удостояване с минута безмълвие се внася до 18:00 часа на предходния ден. Все отново депутатите от " Възраждане " станаха на крайници в пленарната зала.

След това от " ИТН " уважиха с декларация годишнината от спасяването на българските евреи и делото на Димитър Пешев. Декларацията във връзка 79 години от спасяването на българските евреи през Втората международна война от трибуната на Народното събрание показа националният представител Снежанка Траянска.

" Свеждаме глава в символ на респект към смелостта на Димитър Пешев, който като заместник-председател на Народното събрание, е основател на подписка на народни представители, обявяващи се за прекъсване на процеса на депортация ", се показва в декларацията.

Днес, 79 години по-късно си припомняме историческите обстоятелства, сподели депутатът.

Прекланяме се пред човеколюбието на спасителите на българските евреи и пред паметта на 11 343 жертви на Холокоста, се показва в декларацията. Днес, след две години на пандемия и война в Украйна, повече от всеки път се замисляме за човешкия живот. Той няма цена, уточни Траянска.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР