Депутатите от парламентарната здравна комисия приеха проекта на изменение на

...
Депутатите от парламентарната здравна комисия приеха проекта на изменение на
Коментари Харесай

Приеха предложенията на д-р Симидчиев пандемичните планове да влязат в Закона

Депутатите от парламентарната здравна комисия одобриха плана на изменение на Закона за здравето, с който Националните проекти за подготвеност и деяние при зараза или пандемия да бъдат записани в Закона. Проектът беше в 45-то, 46-то и в този момент в 47-то Народно заседание. Предложението беше направено устно по време на днешното съвещание на здравната комисия от доктор Симидчиев по време на второ четене на измененията в Закона за здравето, с които се регламентират противоепидемичните ограничения след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

„ Трябва да има механизъм, с който Народното събрание да управлява този развой,

само че в същото време не може да имат конкретика за всяка една пандемия, защото всяка е друга като характерност, извършител и така нататък “, сподели доктор Симидчиев.

Той аргументира предлагането си, че смяната в закона само вкарва в правния мир документ, наименуван като отговорност на министъра е да го сътвори в границите на 30 дни след оповестяването на зараза или пандемия, и чак по-късно този проект става законов документ, който да бъде оценен и да се следи дали се реализират параметрите в него или не.

„ Целта е този проект да влезе в правния мир и надлежно всеки министър, който и да е той, да е длъжен да го съблюдава за която и да било зараза. Към настоящия миг приказваме за ковид, само че може да се появи, не дай си Боже, по-опасна зараза, може да приказваме за грип с тежко протичане, може да бъдат най-различни други инфекции. Министерството на здравеопазването има отговорността за тактиката на осъществяване на противоепидемичните ограничения. Единственото, което желаеме да създадем, е да създадем опцията за юридически надзор върху спазването на проекта, когато се вкара изключителна епидемиологична конюнктура “, акцентира доктор Симидчиев.

„ Това е предложение да се сътвори рамка, с която да се каже

къде и най-много до каква степен може да се вкарват ограничения от РЗИ “,

добави ръководителят на здравната комисия доцент Антон Томов.

Според ГЕРБ и Движение за права и свободи предложенията сред първо и второ четене би трябвало да бъдат направени документално и депутатите да имат най-малко ден, с цел да се срещнат с тях. Освен това предложенията на доктор Симидчиев опонират на философията на препоръчаните и признати на първо четене промени. Мнозинството обаче одобри тълкуванието на правилника, съгласно което устно направените оферти са възможни и могат да бъдат гласувани.

Вследствие на признатото предложение, депутатът от „ ИТН “ проф. Андрей Чорбанов отдръпна предложенията на партията си, в това число и текстовете, в които беше записано че противоепидемичните ограничения не могат да включват наложителни имунизационни акции, наложителни проби, носене на защитни средства и всякаква форма на забранителни или разрешителни документи. Предложенията му обаче припознати от депутата от „ Възраждане “ Елена Гунчева, които след това депутатите отхвърлиха.

Мнозинството гласоподава, с които се оферираше да отпадне напълно плануванаъа опция след анулацията на оповестено изключително състояние или конюнктура и при въведени краткотрайни ограничения,

шефът на районната здравноосигурителна каса да може да подписва контракти с лечебни заведения, които не дават отговор на изискванията

„ Мерките след анулация на изключителната епидемиологична конюнктура са от общ темперамент и няма потребност от в допълнение преструктуриране на болничната мрежа “, стимулират предлагането си от партията. Не бяха признати и предложенията посредством Закон за здравето да бъде променен и Законът за бюджета на НЗОК за 2022 година, с цел да се подсигурява, че изплащането на в допълнение заплащане на медиците се удължава с три месеца, както и предлагането да остане заповеднически темперамент на текста от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, че по време на изключителното състояние, надлежно на изключителната епидемиологична конюнктура и до три месеца след нейната анулация НЗОК и Българският лекарски съюз, надлежно Българският зъболекарски съюз, да подпишат анекс към съответния народен рамков контракт, който съдържа възнаграждение за работа при неподходящи условия.

Срещу тези оферти се разгласи и Министерството на финансите. „ Изразяваме запаси по направеното предложение от Мустафа Карадайъ, защото то не е съобразено с разпоредбите на Закона за обществените финанси, в подтекста на Закона за обществените финанси. В претекстовете липсва информация за предстоящите резултати и оценка на бюджетните резултати на направеното предложение за удължение на периода за погашение на спомагателното заплащане по чл.5, ал.1 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година и предлагания заповеднически темперамент на нормата по Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. По наше мнение

предлаганите промени водят до спомагателни финансови задължения за държавния бюджет,

респективно за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година, което опонира на разпоредбите от Закона за обществените финанси “, сподели представителят на МФ Жени Начева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР