Ковид-19 отново е мутирал и този път е създал варианти,

...
Ковид-19 отново е мутирал и този път е създал варианти,
Коментари Харесай

Появи се нов вариант на ковид. Какви са симптомите?

Ковид-19 още веднъж е мутирал и този път е основал разновидности, наречени " Флирт ". За това предизвестиха от центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати. Учените сигнализират, че имунизациите не работят против новия вид.

" Става въпрос за група от разновидности - KP.1, KP.2, KP.3, генетично свързани между тях. Потомци са на различен вид - JN.1, който провокира напредък в редица страни, включително и Съединени американски щати. Често наименованието на разновидностите идваше от обществените мрежи. " Флирт " идва от съкращението на аминокиселините, на две от водещите разновидности, присъщи за тези разновидности - FL идва от замяната на аминокиселина фенилаланин и ризин. RT идва от аргинин и треонин ", изясни вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

Вирусът продължава да се трансформира, сходно на всички останали вируси, подсети тя. По думите ѝ няма данни да се счита, че този нов вид има по-различна клинична демонстрация от своите предшественици.

" Не чакаме някаква невероятна опасност. Няма аргументи да чакаме тежка клинична картина. Специалистите се срещат с нормалните хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, болки в тялото, отмалялост. Случаите на загуба на усет и аромат са доста по-редки, спрямо началото. Пациентите все по-често се срещат със стомашно-чревни признаци - гадене, повръщане, диария. Това кара и експертите първоначално да мислят за други вируси ", изясни проф. Александрова пред bgonair.

Последната обновена ваксина се прицелва главно към разновидността, който беше във напредък предходната година, означи вирусологът.

" Смята се, че отбраната е била до 51%. Очевидно е, че няма по какъв начин да спре инфекцията, само че се счита, че към момента дава отбрана против тежко боледуване. Събират се всевъзможни данни. Дали по-бързо заразява? Едва ли, само че във всички случаи, като един идващ вид, бяга по-добре от имунния отговор ", стана ясно от думите ѝ.

Проф. Александрова посочи, че няма нови рекомендации от Центъра за надзор на болесттите във връзка с имунизацията. А във връзка с изтеглянето на имунизациите на AstraZeneca, експертът успокои, че няма мотив за терзание.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР