Депутатите от ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане се обединиха и

...
Депутатите от ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане се обединиха и
Коментари Харесай

Бюджет "За всеки по нещо"

Депутатите от Има Такъв Народ, Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Възраждане " се сплотиха и пренаписаха бюджет 2022. Това им разреши да раздадат спомагателни над 900 млн. лева за дотации и по-високи заплати. Новите разноски вещаят още инфлация и скъсено поле за маневри в бюджета.
Лятото на 2021 година Пореден парламент без ясно болшинство и с аромат на идни избори гласоподава актуализация на бюджета. Логично всичко това се трансформира. Е, нищо - еднократно разформироване на колана мъчно ще събори финансовата непоклатимост на страната.

Година по-късно обаче се оказа, че гледаме втори сезон на същия сериал. Както прилича на добре замислено продължение, сюжетът е изпълнен с нови герои и още по-екстравагантни сюжетни обрати. Правителството предложи промени в бюджет 2022, които започнаха да се гласоподават в Народното събрание, откакто то падна. Така новата неофициална коалиция, която смъкна кабинетa на Кирил Петков преди дни, стартира да пренаписва и концепциите му за рамка на държавните финанси. С общи старания ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " първо гласоподаваха в отрасловата бюджетна комисия нови 760 млн. лева доходи от Данък добавена стойност, - за нарастване на заплатите в куп администрации, за аграрни дотации, за общините, за няколко университета

Парадоксалното е, че този рог на изобилието се изля, откакто същите тези партии желаеха избор на съмнение поради неприятно финансово и икономическо ръководство на страната. Критикуваха (с основание) и, защото те предизвикват потреблението, а оттова напомпват в допълнение високата инфлация. Предложените от тях нови разноски обаче, вместо да са в противоположна посока, ще имат безусловно същия резултат - още инфлация и скъсено поле за маневри в бюджета освен през тази, само че и през идната година. Всичко това се случва на прага на нови избори и - по всичко проличава - нов интервал на политическа неустойчивост и турбулентност за международната, а от там и за българската стопанска система.
Реклама Новите ръководещи
С мотив, че Министерството на финансите е прекомерно консервативно, депутатите от Има Такъв Народ, Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Възраждане " се сплотиха и одобриха предлагането на ръководителя на бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН) предстоящите доходи от Данък добавена стойност до края на годината да се усилят със 760 млн. лева Така на консолидирана база постъпленията в бюджет 2022 би трябвало да доближат съвсем 60 милиарда лева Това се случи макар предизвестията на финансовия министър в оставка Асен Василев, че има действителен риск такива доходи от Данък добавена стойност да не бъдат реализирани, както и че при сходна развръзка може да се стигне даже до заледяване на заплащания към бизнеса.

" Министерството на финансите ще би трябвало да наложи предели за погашение на заплати, прехрана, заплащания към бизнеса може да бъдат замразени. Под риск са компаниите, които работят с държавното управление, то може да се окаже неприятен длъжник през последното тримесечие ", съобщи при гласуването на измененията в отраслова комисия Василев.

В думите му има съображение - поради неяснотите към войната прогнозите за напредък на Брутният вътрешен продукт са в най-хубавия случай индикативни и в последните месеци непрекъснато се ревизират надолу. А обрисуваното повишаване на лихвите от ЕЦБ в допълнение ускорява натиска. Истината е, че в бюджета има някакви буфери - при финансовите разноски, които все още изостават. Инфлацията също оказва помощ за по-голяма събираемост. Но при неналичието на държавно управление администрацията също замръзва и това може да повлияе и на резултатите на приходните организации.

Въпросът е, че незабавно откакто надуха приходите, " новите ръководещи " (по Румен Гечев от БСП) гласоподаваха и над 900 млн. лева нови разноски. И то такива, които по-късно се режат мъчно, тъй като са свързани с нарастване на разноски за прехрана и на заплати на куп ведомства и бюджетни организации - от Министерство на вътрешните работи до Национален осигурителен институт (виж карето). Те са за общо към 915 млн. лева Част от тях ще бъдат финансирани от в допълнение предстоящите 760 млн. лева повече доходи от Данък добавена стойност, друга са за сметка на финансовите разноски, а за нарастването на заплатите в Министерство на вътрешните работи ще се употребява особено основаният фонд за преструктуриране на администрацията от държавното управление. Така бюджетното салдо ще остане на равнищата, изчислени от финансовото ведомство - 6.2 милиарда лева, или 4.5% от Брутният вътрешен продукт. Текущите разноски на страната обаче, или тези, които даже и при рецесия се лимитират най-трудно, ще надвишават 36% от Брутният вътрешен продукт.
Реклама
" Политиците към този момент минаха на предизборна вълна. Започнаха да упорстват за по-големи разноски, вложения и по-големи помощи за популацията, което е в внезапен контрастност с всичко, което се говореше в предходните дни и седмици, че надали не България банкрутира ", разяснява пред БНР финансистът Юлиян Войнов.
Грешка, две и нови отстъпки по Данък добавена стойност
Още по-хаотично пък депутатите гласоподаваха в зала. Така се стигна до приемането на две данъчни оферти, които не бяха утвърдени от отрасловата бюджетна комисия - нулев Данък добавена стойност за брашното и по-големи нормативно приети разноски за юристите.

Първоначалното предложение на държавното управление беше с нулев Данък добавена стойност от 1 юли да се полза единствено хлябът. Още при оповестяването му то събра доста рецензии, защото е противоречиво до каква степен ще докара до намаляване на цената на продукта, само че пък за сметка на това ще направи администрирането на налога от Национална агенция за приходите доста мъчно. Сега към тази чисто популистка преференция беше добавено и брашното поради неточност при гласуването от страна на депутата от Демократична България Антоанета Цонева. Искането на юристите пък нормативно приетите им разноски по Закона за налога върху приходите на физически лица да се усилят от 25% на 40% първо срещна иронични мнения в отрасловата бюджетна комисия. Tоeст това значи ефикасна ставка по ДДФЛ от 6%. В зала обаче мина след гласоподаване като на инат и макар предизвестията, че това е дискриминационно отнасяне по отношение на останалите свободни специалности.

Депутатите взеха решение още ваучерите за храна, които са освободени от налози и осигуровки до 200 лева месечно, да могат да се употребяват и при възнаграждение на туристически услуги.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Свят 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Интервю 1 Политика 2 Места 3 Войната в Украйна Реклама
Не мина единствено настояването на кабинета акцизът върху цигарите да се усили още от тази година. Всички останали оферти на държавното управление в оставка, свързани с пакета антикризисни ограничения, като понижена до 9% ставка за парно и газ и унищожаване на акциза върху електрическата енергия, естествения и втечнения газ, бяха признати без спор.
Дългосрочните последствия
Ако има някаква добра вест, то тя е, че този път най-малко при пенсиите има предвидимост и се гласоподава съгласно предлагането на държавното управление, колкото и противоречиво да е то. Така от 1 юли те ще се усилят с 10% и към сумата ще се прибавят по 60 лева, които до момента се взимаха като коронавирус добавка., а оптималната - 3400 лева от октомври. Лошата е, че всичко това значи още по-голям недостиг в държавното публично обезпечаване, който ще би трябвало да се финансира с налози. Както призна и ръководителят на обществената комисия Искрен Арабаджиев (ПП) - в случай че преди години дефицитът във фонд " Пенсии " е бил към 25%, в този момент е над 40%. Според него обаче този недостиг е допустим, а и разноските за пенсии са към 10% от Брутният вътрешен продукт.

В общия случай обаче всички тези нови разноски за пенсии и заплати значат и по-малко пари в страната за други политики. Или - както предизвестяват някои икономисти - потребност от повдигане на някои налози.

" Една от опциите за идващото държавно управление е да върне някакъв баланс в бюджетните разноски малко по малко, за което му трябват три или четири години. Фиксираш разноски и оставяш инфлацията и повишаването на номиналните разноски да изгори тези несъответствия в бюджета ", изяснява финансистът Любомир Дацов.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Това обаче е по-скоро оптимистичен сюжет. При нова объркана и нежна многопартийна коалиция по-вероятният излаз е и трети сезон следващата година, в който всеки до момента не запомнил да си изиска нещо, ще го направи.

А що се отнася до положението на държавните финанси до края на годината - Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система показва, че бъдещият финансов министър ще има огромна роля за " ръчно ръководство на разноските " и пренасочване на някои неизпълнени финансови вложения към финансиране на настоящи потребности.
Новите екстра разноски 300 млн. лева за подкрепяне на земеделските стопани по национални ограничения за обезщетения на нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати 175 млн. лева за 20% за нарастване на заплатите в системата на Министерство на вътрешните работи, като до 30 септември отрасловият министър би трябвало да внесе отчет в Министерския съвет за направените структурни промени в Министерство на вътрешните работи 100 млн. лева за финансови разноски за общините 74 млн. лева за субсидиране на градския превоз на София 30.3 млн. лева за растеж на заплатите на общинските администрации 16.5 млн. лева дотация за транспорт на пасажери по нерентабилни линии във вътрешноградския превоз и в превоза в планински и други региони 20 млн. лева дотация за транспорт на пасажери по междуселищни автобусни линии 50 млн. лева за подкрепяне на нуждаещите се от средства за отопление, само че след разбор на деветмесечието и при икономии в държавния бюджет 1.4 млн. лева за театралните изкуства 1.4 млн. лева за библиотеките (предложение на ДБ) 2 млн. лева за приблизително 15% нарастване на заплатите в НСО 2.5 млн. лева за приблизително 10% нарастване на заплатите в регионалните администрации 55 млн. лева на болница " Св. Екатерина " за съоръжение на нов блок за трансплантации на бял дроб и сърце и за създаване на детската болница в Пловдив 1.9 млн. лева за нарастване на заплатите в Института по метеорология 20 млн. лева за доплащане на разноските за детските градини и учебни заведения 7 млн. лева за дотация на студентските общежития 20 млн. лева за дотация на университетите 1.2 млн. лева за Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " 5.5. млн. лева за нарастване на възнагражденията на личния състав от Селскостопанската академия 2.25 млн. лева за ремонт и реституция на Богословския факултет в София 3.5 млн. лева за ремонт на Зографския манастир 5.8 млн. лева за подкрепяне на Българската православна черква и на мюсюлманското вероизповедание за компенсиране на скъпата електрическа енергия 3.2 млн. лева за ДАНС за растеж на заплатите и финансови разноски 5.5 млн. лева за общинските музеи Свързани публикации Актуализацията на бюджета: който не си изиска повече, той не получи 27 юни 2022, 21:11 " Булгартрансгаз " ще получи 78 млн. евро грант за разширението на " Чирен " 27 юни 2022, 16:50 Пенсиите ще се усилят по проект. Рискът е от нови щедрости в бюджета 25 юни 2022, 10:42 Политическа неустойчивост ще ограничи растежа и ще повиши дълга 22 юни 2022, 14:55 Криворазбраната актуализация 9 юни 2022, 20:04 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР