Депутатите от БСП искат Сметната палата да направи одит на

...
Депутатите от БСП искат Сметната палата да направи одит на
Коментари Харесай

БСП иска Сметната палата да провери и дружеството Монтажи АД

Депутатите от Българска социалистическа партия желаят Сметната палата да направи одит на държавното сдружение "Монтажи " АД, определено за ремонт на язовири, посочени от държавното управление. Социалистите считат, че не е спазен Законът за публичните поръчки. Социалистът Румен Гечев разгласи, че Българска социалистическа партия внася в Народното събрание проекторешение и упорства инспекцията да обхване интервала 2017-2020 година

"Има ли сдружението нужния потенциал - механически и човешки запаси, за осъществяване на посочената активност? Ползва ли сдружението подизпълнители и какви са критериите те да бъдат подбрани? С какви документи се потвърждава качеството на осъществяване отвън обяснените критерии за избор? Ние желаеме Народното събрание да одобри решение за възлагане на инспекция от страна на Сметната палата. Ние знаем отговорите на тези въпроси и те са извънредно притеснителни ", сподели Гечев.

Левицата заяви, че разполага с информация кои са частните компании, които са усвоили държавни средства, а поправки тук-там даже не са осъществявани. Румен Гечев посочи, че става дума за 500 милиона лв., отпуснати от страната за ремонта на 416 язовира.

"Това може да се окаже един от венците на предизборната корупция на ръководещите и Сметната палата би трябвало да посочи кои са тези компании, да забележим какви забавни персони вероятно са имали влияние върху "Монтажи " за разпределението на тези средства. Някои чекмеджета се пълнят всеки ден, само че ние желаеме да забележим за какво не се пълнят язовирите и за какво те не дават отговор на техническите параметри, а те не дават отговор, тъй като парите не отиват там, където би трябвало ", уточни социалистът.

Само преди ден ръководещото болшинство в Народното събрание отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия в Закона за публичните поръчки (ЗОП) да бъдат повишени условията към държавните компании, изпълняващи поръчки без търг.

Социалистите предложиха обществените възложители да не ползват Закон за обществените поръчки единствено в случаите, когато юридическото лице реализатор прави минимум 90% от дейностите по поръчката със лични хора и машини, т.е. без да употребява подизпълнители или "аварийно " наети трети лица.

Поправката в закона бе ориентирана основно против държавното АД "Автомагистрали ", което посредством вътрешно възлагане (т.е. без обществен търг) завоюва към 4.5 милиарда лева за строителство и ремонт на пътища. Най-голям дял в тази сума има довършването на автомагистрала "Хемус ".

Българска социалистическа партия мотивираха ремонта на Закон за обществените поръчки с аргумента, че "Автомагистрали " ЕАД разполага с 40 служащия и 20 счетоводители и заради тази причина не е никаква строителна компания, а хъб за преразпределяне на обществени средства към "правилни " подизпълнители, освен това - без никакъв институционален и публичен надзор.

"БСП доста ги е гняв, че за 10 години България замязва на една относително развита европейска страна ", отвърна Александър Ненков от ГЕРБ. Друг мотив на ръководещата партия бе, че в доста други страни има "подобни държавни сдружения и постоянно се разпореждат огромни инфраструктурни обекти тъкмо по този метод ".

От ГЕРБ подчертаха също, че въпросното вътрешно възлагане на дейностите е било желано от редица държавни управления, в това число и от кабинети на Българска социалистическа партия.

Все отново Народното събрание реши Сметната палата да ревизира "Автомагистрали " ЕАД за интервала, пожелан от Българска социалистическа партия - от 1 януари 2016 година до 31 декември 2020 година.

Ръководството на държавната компания излезе с позиция, в която даде обещание да окаже цялостно подпомагане на Сметната палата.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР