Депутатите одобриха в сряда сформирането на временна комисия в парламента,

...
Депутатите одобриха в сряда сформирането на временна комисия в парламента,
Коментари Харесай

Нова временна комисия за Балкански поток, ще разследва и връзката с Гърция

Депутатите утвърдиха в сряда сформирането на краткотрайна комисия в Народното събрание, която да откри обстоятелства и условия към прекратения градеж на газопровода " Южен поток " и трансформацията му в продължение на " Турски поток " на българска територия или " Балкански поток ", както го назова някогашният министър председател Бойко Борисов, който бе скоростно осъществен със средства на българския газов оператор " Булгартрансгаз ". Комисията също по този начин ще би трябвало да проверява аргументите за забавянето на градежа на газовата връзка с Гърция.

Според предлагането на ГЕРБ-СДС ще би трябвало да се ревизират публичните поръчки за градежите на газопроводите, както и процедурите по резервирането на потенциалите им. От изказванията на депутатите от някогашните ръководещи стана ясно, че задачата на ГЕРБ е изчистване на обвиняванията против тях по отношение на приоритизирането на съветския план през интерконектора и изказванията на премиера Кирил Петков от предходната седмица, че километър от " Турски поток " е коствал доста повече от километър от връзката с Гърция, чийто градеж бе финализиран предходната седмица, само че въвеждането ѝ в употреба ще стане към септември.

Петков още през май разгласи, че е разпоредил цялостна инспекция на, само че не е съобщавано за резултати от нея.

В началото на юни пък депутатите с огромен напън след всеобщото неявяване на техни сътрудници от ГЕРБ събраха кворум, с цел да решат да се сътвори краткотрайна комисия за " Балкански поток ", само че по този начин и.

Сега бе решено тя да бъде управлявана от Иван Манев от " Продължаваме промяната ", който бе препоръчан за началник и на провалилата се краткотрайна комисия за " Балкански поток ", чийто едномесечен период на работа изтече без да има нето едно съвещание за избор на ръководител.

Бившият зам.-министър на енергетиката на ГЕРБ Жечо Станков хвърли виновността за това на ръководителят на Народното събрание, който по думите му трябвало да разпореди свикването на първото съвещание на тази комисия. Никола Минчев от " Продължаваме Промяната ", който ръководеше Народното събрание до, напомни, че членовете на комисията са можели още веднъж да предложат в програмата избирането на ръководител.

Сегашната краткотрайна комисия също има месец период за работа и в нея ще влизат общо 14 народни представители, определени на паритетен принцип, от всички парламентарни групи.

Сега депутатите ще би трябвало да стартират инспекцията си от това какво е наложило строителството на газопроводите, през планирането, проектирането, утвърждението, възлагането на публични поръчки, договорирането, осъществяването, упражняването на строителен контрол, въвеждането в употреба, до резервирането на потенциал и оперирането на въпросните газопроводи, е записано в претекстовете.

В геополитически миг, в който природният газ се употребява като инструмент на външната политика на Руската федерация и спирането на доставките се явява директна опасност за националната енергийна сигурност на България, неразривна част от работата на такава Временна комисия е да откри аргументите за забавянето на плана IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България), аргументират се още вносителите от ГЕРБ-СДС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР