Депутати от ГЕРБ са внесли предложения за промени в Закона

...
Депутати от ГЕРБ са внесли предложения за промени в Закона
Коментари Харесай

Депутати от ГЕРБ предлагат промени, които ще ограничат достъпа до обществена информация

Депутати от ГЕРБ са внесли оферти за промени в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), с които на процедура го обезсмислят, поставят завършек на публичността на харченето на обществените средства и оптимално затрудняват публицистите и цивилен дейните хора, които търсят информация,.

Новите текстове са импортирани сред първо и второ четене на разглеждането на план на Министерския съвет. Сред предложенията са всеки, който желае достъп до социална информация да се разпознава и с ЕГН, както и да би трябвало да потвърждава юридически интерес или " участие в локална общественост ", с цел да получи търсената информация. Предвижда се също първичната счетоводна документи да не се счита за социална информация, това на процедура ще засекрети документи за заплащания с обществени средства, както и с такива от европейски фондове.

Според Александър Кашъмов от програмата " Достъп до информация " новите текстове нарушават интернационалните стандарти, правото на Европейския съюз и Конституцията

Промените в Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) са готови от депутатите от ГЕРБ Анна Александрова, Любен Дилов, Стефан Мирев, Ралица Ангелова, Марин Маринов, Красимир Събев, Георги Кръстев, Евгения Алексиева и Бранимир Балачев. Те прокарват оферти, за които упорства Националното съдружие на общините в България.

Според Кашъмов в случай че препоръчаните промени станат факт, действително България няма да има Закон за достъп до социална информация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР