Депутати-демократи масово напускат парламента в Хонконг след приета спорна резолюция.

...
Депутати-демократи масово напускат парламента в Хонконг след приета спорна резолюция.
Коментари Харесай

Парламентът в Хонконг остана без демократи и опозиция

Депутати-демократи всеобщо напущат Народното събрание в Хонконг след призната противоречива резолюция. Тя разрешава на локалната власт да приключва техния мандат, в случай че реши, че те съставляват опасност за националната сигурност.
Резолюцията бе призната през днешния ден. Четирима депутати бяха отстранени. Последва и незабавна реакция на взаимност. Всички депутати от продемократическата партия оповестиха, че ще изоставен Народното събрание. Малко по-късно законотворци от опозицията също застанаха на тяхна страна и обявиха, че ще изоставен в символ на взаимност.

Отстранените депутати - Алвин Юн, Денис Куок, Куок Ка-ки и Кенет Люн, потвърдиха пред публицисти, че към този момент не са част от хонконгския парламент.

За първи път, откогато Хонконг е върнат на Китай през 1997 година, в органа няма опозиционни гласове, осведомят от BBC. Ходът бе общопризнат като опит на Китай да задуши свободата в Хонконг - нещо, което Пекин отхвърля.

През юни Китай одобри противоречивия закон за националната сигурност, който му дава нови пълномощия над Хонконг и лимитира свободата на специфичния административен регион. Това се случва след месеци митинги против опитите за ограничение на свободите в Хонконг от Китай, които бяха потушавани със мощ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР