Депутатът Костадин Костадинов, лидер на партията Възраждане, беше избран за

...
Депутатът Костадин Костадинов, лидер на партията Възраждане, беше избран за
Коментари Харесай

Готов съм да се откажа от статута си на българин в чужбина. Заради Костадинов

Депутатът Костадин Костадинов, водач на партията " Възраждане ", беше определен за ръководител на парламентарната комисия за българите в чужбина. Заради това кадрово решение на Народното събрание създателят на тези редове е подготвен да се откаже от статута си на " българин в чужбина " - в случай че въобще съществуват подобен статут и такава общественост, подопечна на Народно събрание.

Българите в чужбина са толкоз разнообразни

По света живеят, работят и учат вероятно над два милиона души, родени в България. Някои от тях прекосяват границите с българския си паспорт, други имат две или повече разнообразни поданства, трети пък въобще нямат ЕГН. Едни са уседнали от дълго време, интегрирали са се в новата страна, накупили са парцели, имат там другари и родственици. Други са отпътували единствено с цел да изкарат малко пари, след което да се върнат в България. Има такива, които се заселват в страни от Европейски Съюз поради обществените помощи, има задомени или командировани, има учени в университетски институции, има театрали, художници, оперни артисти и певици…

Тази общественост е толкоз хетерогенна, че по никакъв метод не може да се подведе под общ знаменател. Всъщност, отвън това, че произлизат от България, тези хора не имат друго общо свойство, като се изключи че множеството от тях пращат пари на околните си вкъщи - пари, които в своята цялост нормално съставляват най-голямата задгранична инвестиция в страната. Година след година.

И господин Костадинов ще поеме майчинската грижа за тази толкоз пъстра група, която в действителност не съществува като едно цяло? И какво тъкмо ще прави? Ще нахлупи калпака и ще тръгне да обикаля паството си - тук да тропне хорце, там да извади кръста от ледените води? Ще се грижи за патриотичното образование на заблудените овчици, ще им напомня за великите възрожденци и за освободителката Русия?

Thanks, but no thanks, както биха споделили доста от " българите в чужбина ". Тези хора - колкото и да е хетерогенна общността им - имат потребност от напълно други грижи. Те желаят да се улесни в оптималната степен присъединяване им в политическия живот в България - най-много опцията да гласоподават. (А " Възраждане " не всеки път са симпатизирали на това право.) Те желаят налична и ефикасна консулска, юрдическа и административна помощ, когато в съответната непозната страна се натъкнат на проблеми от трудово-правен темперамент, когато взаимодействат с държавни органи, с наемодатели, със здравно-осигурителни каси, с пенсионни служби.

Много от тези хора желаят децата им да учат български език проведено и с съвременни учебници - а не с текстове за беневреци и чорбаджии, от които не схващат съвсем нищо.

В последна сметка същите тези хора желаят и още нещо доста значимо: да не се срамят от родината си, за която на Запад пишат, че е най-бедната и най-корумпирана страна в Европейски Съюз и надали не поддържа войната на Русия против Украйна…

И тогава българите в чужбина ще стават все по-малко българи

И нито един от българите в чужбина, които аз познавам, не припознава господин Костадинов като собствен достоверен представител и многообещаващ бранител на изброените права и ползи.

Ако парламентарната комисия за българите в чужбина, отпред с господин Костадинов, успее да отговори съответно на упованията, за които стана дума, тя ще отбрани правото си на битие. Ако обаче не успее и се задоволи с нормалните красиви слова, с хората и ръчениците на площада в Брюксел, за всички ще стане ясно, че и Комисията, и ръководителят ѝ са просто плод на междупартийни сделки, на споразумяване и приспособяване. А   " българите в чужбина " ще стават все по-малко " българи " и от ден на ден " в чужбина " …

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР