Денят на повечето от нас започва с чаша кафе. Някои

...
Денят на повечето от нас започва с чаша кафе. Някои
Коментари Харесай

Най-доброто време за кафе е между 9.30 и 11.30 ч

Денят на множеството от нас стартира с чаша кафе. Някои избират да се излежават до късно, до момента в който други са ранобудни. Учени потвърдиха по кое време е най-хубавото време да изпием ароматната чаша кофеинова сила. Това е основният период сред 9.30 и 11.30 ч. поради взаимоотношението на кофеина с хормон, който създава тялото ни, наименуван кортизол.

Кортизолът е катаболен стероиден хормон, отделящ се в огромни количества от надбъбречните жлези. Често е именуван и хормон на напрежението, защото в стресови обстановки оказва помощ за по-добрата централизация, понижава чувството за болежка, оказва помощ за това глюкозата да се трансформира в сила и оказва помощ за синхронизирането на редица процеси в тялото.

Важен е за съвсем всички функционалности на човешкото тяло. Недостиг или остатък на кортизол може да докара до съществени проблеми в тялото.

Учените считат, че съществува тясна връзка сред кофеина и производството на кортизол. В ранните часове на деня сред 8 и 9 часа неговите равнища са най-високи, като се задържат такива до един час след събуждането.

А когато пием кафето си в часовете сред 9.30 и 11.30 часа, ще повишим бдителността си. Нивата на кортизол последователно спадат денем.

 Кофеин

Други учени обаче считат, че пиенето на кафе в следобедните часове може да компенсира пропуските в бдителността от по-ранните часове на деня. Това е поради обстоятелството, че когато пием кафе, се отделят нови количества кортизол, който да ни ободри.

Тези спомагателни равнища обаче могат да нарушат качеството на съня. Това е и повода кафето да не се предлага преди лягане.

Досега бе признато, че най-високите равнища, отделяни от тялото, са в часовете сред 6 и 8 сутринта. Новите проучвания обаче потвърждават, че пикът на обособяване на кортизол се дефинира според от това в какъв брой часа се разсънва всеки от нас.

Всичко е строго самостоятелно. Ако да вземем за пример сте ранобудни, часовете сред 9.30 и 11.30 ч. са тези, в които е най-подходящо да пиете своето кафе. Ако ли обаче ставате след 12 ч, то вашето време е в идващите час, час и половина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР