Денят на националния празник предполага един отворен въпрос към нацията:

...
Денят на националния празник предполага един отворен въпрос към нацията:
Коментари Харесай

Тони Николов: Трети март е много важна дата, за да говорим за разликата между Освобождението и свободата

Денят на националния празник допуска един отворен въпрос към нацията: кои сме ние, накъде отиваме и какво желаеме да реализираме дружно. Това сподели журналистът Тони Николов в предаването " Един неделен ден по шосето “ на Радио " Фокус “.

Този въпрос търпи непрекъсната смяна със промяната на настоящия политически подтекст, означи той. " По един метод изглеждаше тази дата преди войната в Украйна, по различен метод наподобява в този момент. Много неща се трансформират, променяме се и самите ние и това е доста значимо да се разбере “, акцентира журналистът.

За Османската империя 3 март е датата на един прелиминарен контракт след краткотраен боен неуспех, а за Руската империя – краткотраен боен триумф, който не получава развиване, тъй като тя изпуска въздействието си от района на Балканите, съобщи Николов. " За българите 3 март е началото на нещо доста значимо, само че не е първата стъпка, а единствено една от брънките, тъй като в случай че го нямаше 20 април 1976 година и проляната кръв, нямаше да я има Цариградската конференция, и войната, и Съединението, и Независимостта. “

Според него българско общество през днешния ден има коренен проблем с паметта. " Ние не можем да разберем кои сме. 3 март е доста значима дата, с цел да приказваме за разликата сред Освобождението и свободата “, съобщи Тони Николов.

Относно дебата към датата на националния празник на България журналистът е на мнение, че по-важните дати от Освобождението са Съединението и Независимостта. " Ако трябваше да отбележим една дата за народен празник, тя може би би трябвало да е на Независимостта, тъй като това е финалът. Ако трябваше да потърсим различен принцип за народен празник – духовността, приносът ни кои сме ние, приносът ни към международната цивилизация, то това е 24 май “, изясни Тони Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР