Денят на майката се празнува в Германия от 100 години,

...
Денят на майката се празнува в Германия от 100 години,
Коментари Харесай

Германците правят щедри подаръци в Деня на майката

Денят на майката се чества в Германия от 100 години, постоянно във втората неделя на май. На този ден майките получават дарове - най-често цветя, сладкиши, ваучери или предложения за вечеря в ресторант. Празникът има дълга история.

Откога и за какво се чества Денят на майката?

Този празник е фиктивен от Анна Мари Джарвис (1864-1948), неомъжена и бездетна американка от Графтън, щата Западна Вирджиния. Тя желала на този ден да уважи паметта на майка си, която се била борила за по-добро здравно обслужване на майките и техните деца и се грижила за ветерани от войната.

Идеята на Джарвис била на този ден дамите да се обединят, с цел да показват взаимната си взаимност, да обединят напъните си за по-добри обществени услуги и срещу войните. С други думи, празникът не е бил плануван като ден на дарове и признателност, а по-скоро като ден, отдаден на благотворителността и пацифизма. През 1908-а година, във втората неделя на май, в църквата в Графтън се провела първата възпоменателна работа в чест на майката на Анна, умряла две години преди този момент. През 1914-а година денят е разгласен за формален празник в Съединени американски щати - в символ на респект към майките. От 1917-а година той се отбелязва в Швейцария, Норвегия и Швеция. В наши дни Денят на майката се чества по друго време в другите страни, само че нормално е през май. В Китай, Нова Зеландия, Бразилия и други страни той се пада постоянно във втората неделя на май - както в Германия.

Първоначалният план за Ден на женската взаимност в Съединени американски щати обаче бързо се изгубва - търговците се възползват от празника и стартират да го популяризират в сходство с интересите си, предлагайки дарове за майките. Въпреки апелите на Анна Джарвис за протест на тази интерпретация на Деня на майката, поради които тя даже попада в пандиза, комерсиалният метод към празника се резервира и до през днешния ден. А Германия не прави изключение: в този ден цветарските магазини вършат най-големия си оборот напролет.

Историята на празника в Германия

През 1922-а година Съюзът на цветарите в Германия стартира рекламна акция за Деня на майката. Идеята била да бъдат отбелязани героичните прояви на майките по време на Първата международна война. В резултат на това, не без помощта на пресата и радиото, 13-и май 1923-а година за първи път е маркиран в Германия като Ден на майката.

Националсоциалистите в Германия също употребяват празника: в Третия райх Денят на майката се трансформира в празник на немската раса. На него на дамите се връчвал бронзов, сребърен или златен Кръст на майката - според от това какъв брой " чистокръвни деца " са родили.

Пропагандата на Третия райх е изисквала от майките " да подаряват фюрера с деца " - колкото повече, толкоз по-добре. След Втората международна война това е една от аргументите в някогашната Германска демократична република вместо Деня на майката да се празнува Международният ден на дамата Осми март.

Популярността на празника в днешна Германия.

Денят на майката остава известен празник в Обединена Германия - тази неделя се отбелязва за стотен път. Според разнообразни изследвания към 30 % от германците вършат на този ден дарове на майките си - евентуално и заради това, че човек е мъчно да бъде апатичен към дамата, която го е родила и с която има доста прочувствена връзка.

Денят на майката е празник, харесван и от майките, и от децатаСнимка: Fotolia/Uwe Annas

В Германия доминира обликът на " положителната майка ", споделя социоложката от Дрезден Анне-Лауре Гарсия. Тя се базира на проучвания, съгласно които произходът на немския блян за майката потегля от протестантството на Мартин Лутер. Най-важната задача на всяка християнка е била грижата и възпитанието на децата, напомня тя.

" Майчинството, което в миналото е било считано за демонстрация на първородния грях, през днешния ден се е трансформирало в добродетел ", споделя Гарсия, която изследва проблемите на майчинството в Техническия университет в Дрезден.

Колко ще похарчат германците за празника?

Близо 973 милиона евро ще бъдат изхарчени от германците за дарове и цветя за Деня на майката тази година, настояват от Германската асоциация на търговците на дребно. Тяхната прогноза стъпва на изследване измежду повече от 1000 консуматори. Близо една трета от интервюираните са декларирали, че имат заделени средства особено за Деня на майката.

И още: тази година германците ще похарчат приблизително по 17 евро за дарове. Близо две трети ще подарят на майките си цветя. На второ място по известност измежду подаръците са сладкишите, шоколадите и другите хранителни артикули. Декоративните произведения и парфюмерията също са в листата.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР