Денят е 30 октомври 1912 г. - само 25 дни

...
Денят е 30 октомври 1912 г. - само 25 дни
Коментари Харесай

Преди 105 години българка първа литна в бойна мисия

Денят е 30 октомври 1912 година - единствено 25 дни след началото на Балканската война. От летището край Мустафа паша (Свиленград) с разследваща задача излетява българският самолет “Воазен ”, пилотиран от подпоручик Стефан Калинов. За първи път на борда на боен аероплан лети представителка на нежния пол - 15-годишната доброволка Райна Касабова. По време на полета, траял 43 минути, девойката хвърля позиви на турски над обсадения Одрин с апели да се спре войната, която е безсмислена за турците. Коя е смелата българка?

Райна Касабова е карловка от безсънен героичен жанр, правнучка на хайдут Велко и щерка на опълченец. Щом афишират войната, тя зарязва школото и бащин дом и се записва доброволка
Военните я одобряват и по този начин попада като милосърдна сестра в Първа полева болница в Свиленград.

Тя сама поискала да лети, свидетелстват по-късно очевидци. Един летец й дал коженото си яке, различен - пилотската си маска против вятъра. Храбро се качила на самолета и споделила “Сега ще наплашим читаците!”.


През 1963 година първата жена космонавт Валентина Терешкова при визитата си в България се среща с Райна Касабова

След полета командирът на Аеропланното поделение поручик Радул Милков се скарал на подпоручик Калинов за своеволието, само че по-късно размислил и решил, че едно геройско дело анулира наказването за нарушена летателна дисциплинираност. Така единствено с един-единствен полет Райна Касабова остава вечно в историята на българската и международната авиация. Мисията й е на военен аероплан, само че е с най-хуманната цел - да се спре кръвопролитието.

И след войните Райна не слиза от страниците на вестниците. През 30-те години

печели конкурс за най-хубавата жена на Черноморието

Не се омъжва, тъй като се грижи за безнадеждно болния си брат, който е бил въстаник на Яне Сандански.

След Втората международна война постоянно я канят на тържества, с цел да споделя мемоари на младите. Паметна за нея ще остане и срещата й с първата жена космонавт Валентина Терешкова през 1963 година по време на визитата й в България.

Не след дълго - през есен­та на 1969 година, храбрата българка си отива от този свят, само че остава вечно в историята на бойната авиация.
 Името й е увековечено на Антарктида Райна Касабова доживява до 1969 година, когато умира на 71-годишна възраст. Всичките й близки са умряли преди нея. Изоставена, забравена, в последното й жилище я изпраща единствено ветеранът авиотехник Георги Хайверов.

Скоро и той умира и няма кой да се грижи за гроба й, тънещ в буренаци. Вече никой не си спомня за първата жена, летяла с военен аероплан.
Едва през 1996 година Дружеството за отбрана на паметниците и гробовете на хора, починали за България, се сеща за нея и с огромна компликация намира гроба й. Надписите на мраморната плоча са съвсем изтрити, само че съумяват да ги възстановят. От десетина години грижите за гроба, намиращ се на Централните софийски гробища, поема сдружение " Райна Касабова ". Бившите военни се грижат и за паметната плоча на ул. " Ивайло " в Карлово, покрай родния дом на Райна. През 2013 година родолюбците означават тържествено и 100-годишнината от героичната задача на самарянката. Една от първите плочи в новата Алея на воинската популярност в Карлово е нейната.

През октомври 2012 година, пo пoвoд 100-гoдишнинaтa oт Бaлкaнcкaтa вoйнa и изпoлзвaнeтo нa caмoлeтa кaтo бoйнo cpeдcтвo в Meмopиaлния кoмплeкc нa лeтищe Узyнджoвo кpaй Xacкoвo e oткpитa пaмeтнa плoчa c имeтo нa Paйнa Kacaбoвa. Под нея, както и под паметните плочи с имената на Paдyл Mилкoв и Пpoдaн Tapaкчиeв, е заровена гилза с обръщение за поколенията: " Запазете небето на България ясно и чисто! Запазете земите на траките, обитаеми с българи, от врагове! Не допускайте България да граничи със лични територии! Дълбок реверанс пред падналите за свободата на България! ".
И до последния си момент първата жена, покорила небето с военен аероплан, е била горда. И тъжна поради нерадостната си орис, оставила я без семейство и деца, защото любовта на живота й умира във войните. Отишла си е от този свят обаче с религия. В България...

На името на Райна Касабова през 2012 година е наименуван и един от ледниците на Земя Греъм в Антарктида. Toй e c дължинa 6 км и шиpинa 3,5 км, paзпoлoжeн нa бpяг Дeйвиc oт зaпaднaтa cтpaнa нa Aнтapктичecкия пoлyocтpoв - един непретенциозен знак на нейния дух, насочен постоянно към първооткривателството.

Любомир МИХАЙЛОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР