Денко Малески: Разделянето на РСМ и Албания за ЕС създава опасен дисбаланс

...
Три дни по медиите се върти дилемата дали членството на
Коментари Харесай

Три дни по медиите се върти дилемата дали членството на Северна Македония в ЕС е въпрос на сигурността или не.

Преди да остане без отговор, ето и моето мнение. Опозицията, която никога не е признавала своя дял от вината за неразрешаването на македонско-гръцкия спор, условие за членство в НАТО, сега казва, че с членството в НАТО страната ни вече няма проблеми със сигурността. Тя добавя, че твърдението на правителствен служител, че членството в ЕС е въпрос на сигурност, е измислица, за да се оправдае бърза капитулация в спора с България.

Първо, мисля, че те напразно се надяват на такава светкавична развръзка, която ще ги освободи от отговорност и ще ги катапултира начело на властта от вълната от народно недоволство. Въпросът с България е много по-сложен, отколкото с Гърция и никой, дори опозицията, няма да може да се дистанцира от решаването му. Всъщност в този случай може да се потвърди правилото, че само съзнателен националистически лидер може да доведе до споразумение с България, както само съзнателният американски десен президент, антикомунистът Ричард Никсън, можеше да разреши спора с комунистически Китай. Но такъв момент дори не се съзира на нашия политически хоризонт.

Лидерът на македонските националисти и неговата партия ще трябва първо да понесат отговорността на правителство, а не само на критиката от опозицията. Но тяхното повторно управление би означавало криза, продукт на изгубени години за македонската държава и живеещите в нея народи. Тук, в тези изгубени години до началото на преговорите с ЕС, се очертава проблемът със сигурността. Настояването за започване на преговори със Северна Македония и Албания е същевременно и следствие от страха на Запада от едно бъдеще, в което албанците в Албания ще се движат бързо към ЕС, предизвиквайки дисбаланс с Македония. Говоря за опасността от нарастващо недоволство от представителите на македонската държава в лицето на членовете на албанската етническа общност.

Подобно развитие, в което Македония стои на едно място, би могло в бъдеще да радикализира втората по големина етническа общност в полза на обединение с Албания, по-успешната от двете страни. Тъй като след югославските войни стана недопустимо да се стреля по свои граждани, сценариите, които ще последват, застрашават не само сигурността на РС Македония, но и нейната териториална цялост.

НАТО не може да помогне, ако една страна, поради грешната си политика, рухне отвътре. /БГНЕС

--------------

Денко Малески е първият министър на външните работи на независима Македония. При възникването на спора с Гърция Малески призоваваше публично за бързото му разрешаване. През пролетта на 2019 г. след като написа, че сме били един народ и Гоце Делчев е българин, той бе подложен на публичен линч, напомнящ времената след 1945 г, когато всеки с различно мнение бе преследван и анатемосван. Президентът Стево Пендаровски веднага го освободи от длъжността съветник "поради намалени бюджетни средства". Малески е професор по международни отношения в Университета в Скопие. Коментарът е публикуван в Плусинфо.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР