Денга се разпространява в Западното полукълбо в невиждани размери, откакто

...
Денга се разпространява в Западното полукълбо в невиждани размери, откакто
Коментари Харесай

Експерти отчитат рекорден брой заразени с денга през тази година

Денга се популяризира в Западното полукълбо в невиждани размери, откогато преди повече от четири десетилетия стартира воденето на статистика, съобщи Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция. 

Експертите предизвестяват, че повишението на температурите и бързата урбанизация форсират темповете на заразяване.

Досега в Северна и Южна Америка и Карибския басейн са регистрирани над 4 милиона случая, което надвишава предходен връх, подложен през 2019 година

Експерти от Бахамските острови до Бразилия предизвестяват за претъпкани клиники и нови инфекции всеки ден. Докладваните смъртни случаи в района са над 2000. 

" Тази година следим най-вече случаи на денга в историята ", споделя Таис дос Сантос от Панамериканската здравна организация, районния офис на Световната здравна организация в Северна и Южна Америка, напомняйки, че воденето на статистика е почнало през 1980 г. 

" Преносимите заболявания, изключително тези, които се предават от комари, са в действителност добър знак за това какво се случва с изменението на климата ", добавя тя.

Лошите санитарни условия и неналичието на постоянни здравни системи са съдействали за увеличението на броя на случаите, само че съгласно специалисти сушите и наводненията, свързани с климатичните промени, водят до по-голямо предаване на вируса, като складираната вода и проливните дъждове притеглят комарите. 

Експерти от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Пуерто Рико означават, че по-високите температури също по този начин уголемяват местообитанието на комарите и оказват помощ на вируса да се развива по-бързо в преносителя, което води до по-голямо вирусно натоварване и по-голяма възможност за предаване.

" Тези инфекции са признак на някои съществени трендове в света ", споделя в изявление доктор Джереми Фарар от Световната здравна организация (СЗО). " Климатичните промени наподобяват толкоз сложни за превъзмогване, а толкоз доста страни се урбанизират, че виждам по какъв начин денгата и другите болести стават все по-чести и все по-сложни за справяне ", добавя специалистът.

Комарът, който придвижва денга, е разпознат и в 22 европейски страни, като локално разпространяване на заболяването се следи във Франция, Италия и Испания.

По данни на СЗО денгата визира към 129 страни, като почти половината от популацията на света е изложено на риск.

Вирусът, излъчен основно от инфектирани женски комари Aedes aegypti, може да аргументи главоболие, тресчица, повръщане, обрив и други признаци. Въпреки че множеството инфектирани хора не демонстрират признаци, тежките случаи могат да доведат до приключване на плазма и гибел.

През януари Световната здравна организация предизвести, че денгата съставлява пандемична опасност и е най-бързо разпространяващото се в света заболяване, пренасяно от комари. Въпреки че съществуват ваксини и особено отглеждани комари, съдържащи бактерия, наречена Wolbachia, за битка с денга, няма характерни лекувания за вируса, откакто човек се болести.

" Наистина е значимо да приказваме по-активно за денгата, защото тя се трансформира в сериозна опасност за публичното здраве ", споделят специалистите. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР