Ден на отворени врати организира Народното събрание на 16 септември.

...
Ден на отворени врати организира Народното събрание на 16 септември.
Коментари Харесай

Народното събрание отваря врати за граждани в Европейските дни на наследството

Ден на отворени порти провежда Народното събрание на 16 септември. Сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена от 10.00 часа до 17.00 часа.

За повторно Народното събрание взе участие в самодейността Европейски дни на наследството, проведена от Столична община и Министерство на културата със съдействието на Френското посолство и Френския институт в България, оповестяват от пресцентъра на институцията.

В 10.00 часа заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще посрещне първите гости в постройката, оповестена за монумент на културата от национално значение през 1955 година Гостите ще могат да прегледат пленарната зала, коридорите и непрекъснатата експозиция, обвързвана с историята на законодателната институция. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще беседва в 16.30 часа с последните гости в пленарната зала на Народното събрание. Той ще предложения най-младите и най-любопитни измежду тях в кабинета на ръководителя, ще им опише за активността на институцията и ще отговори на техни въпроси.

Проектът на постройката на Народното събрание е на проектант Константин Йованович. Той е бил показан от създателя си през май 1884 година, а през ноември същата година е сложено началото на градежа на зданието. Изграждането и обзавеждането продължава до 1886 година Между 1896 и 1899 се построява двуетажно крило от северната страна на постройката с пространства за канцеларии и списък на Народното събрание, а през 1925 година стартира построяването на триетажно северно крило с чакалня, коридори и списък.

Инициативата Европейски дни на наследството се поддържа от Съвета на Европа и от Европейската комисия и се организира всяка година през септември. Първите дни на културното завещание са проведени през 1984 година във Франция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР