Ден година храни гласи българската поговорка, която често използваме стане

...
Ден година храни гласи българската поговорка, която често използваме стане
Коментари Харесай

"Ден година храни": 5 лева за палачинка и 4 лева за шишче на ски пистите у нас

" Ден година храни " гласи българската сентенция, която постоянно използваме стане ли въпрос за някои сезонен бизнес или еднодневен пазар /базар

Изразът постоянно се употребява и във връзка с зимните ни курорти, които от време на време могат да шокират с цени, ориентирани основно към задграничната клиентела, пише БГНЕС .

Репортер на организацията посети един от огромните ни зимни курорти, с цел да разбере по какъв начин се отразява на одеве стартиралия сезон 2021/2022 инфлацията с непрекъснато покачващите се цени на артикули и услуги, високите сметки за енергоизточници, пандемията от ковид с рестриктивните мерки за пътешестване и условията за зелен документ

Според последните данни на Евростат годишната инфлация в България е 6,3%, което е над междинното равнище на Европейския съюз от 5,2%. За заведения за хранене и хотели българи харчат 4,9% от общите си разноски, а за алкохолни и цигари – 5,7%.

Зимните спортове в никакъв случай не са били на ниска цена наслаждение, само че тази година по-високите цени за въжен превоз карти и наем на екипировка в трите ни съществени курорта, плюс Витоша над София и Мальовица до Самоков провокираха недоволни реакции измежду практикуващите ги. Увеличението на цените на всички типове образование по ски и сноуборд  е с към 20%.

Едно от първите неща, които прави усещане щом се озовете на комерсиалната уличка със сергиите и заведенията в Боровец са безбройните реклами, които би трябвало да притеглят клиенти.

Не е оригиналност, че храната в който и да е курорт у нас, а и в Европа, е по-скъпа, само че на комерсиалната пред плаца разликата е фрапантна даже при познатата като „ улична ” храна. Така за една палачинка с шоколад, която ще изядете на крайник в Боровец, ще би трябвало да платите 5 лв., в случай че сте в центъра на Пловдив да вземем за пример това ще ви коства 2.50 лв.. Чаша греяно вино в Боровец ще ви коства сред 6 и 8 лв., а на коледния базар в центъра на Пловдив, още веднъж, цената на чаша е 4 лв.. На коледния базар в градската градина на София цената също е курортна.

Продължаваме да преглеждаме цените на „ стрийт фууд ”-а и разбираме, че в Боровец един гирос пита, огромен размер, което се равнява на 400 грама, коства 8 лв.. За съпоставяне – същата поръчка в една от най-старите и известни вериги, предлагащи тази известна бърза храна в София, коства 6 лв.. За 150 грама салата цената е 3 лв., а 300-грамовият бургер ще ви излезе 10 лв., в случай че инцидентно огладнеете до момента в който карате ски. Пицата е сред 15 и 20 лв. - такава беше и предходната година. Такава е и в другите зимни курорти. Пържените картофки са от 5 лв. нагоре.

И още един противен факт, който се следи както в града, в частност София, по този начин и в обсъждания зимен курорт. Заведенията държат незапълнените си на 100% зали неотоплени и това не е случаен случай. Причината – скъпият за някои ток за бизнеса. Пред БГНЕС шефове на три независещи едно от друго питейни заведения в София, описаха, че нарастването в цените на последната фактура за ток, по отношение на същия интервал предходната година, е трикратно. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР