Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: "Свобода за

...
Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: "Свобода за
Коментари Харесай

750 000 души демонстрираха за свобода за каталунските лидери

Демонстрацията, траяла към два часа, мина под лозунгите: "Свобода за политическите пандизчии! " и "Вън окупационната мощ ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Тя бе свикана от две цивилен организации, които желаят самостоятелност - Каталунското национално заседание и Омниум Културал. Двамата водачи на тези организации са в ареста.

Правителството на самостоятелната област бе свалено от централната власт в Мадрид, откакто районният парламент одобри едностранна декларация за незавимост на 27 октомври.

След това редица каталунски политици бяха упрекнати в протест, подривна активност и корист с държавни средства поради ролята им в опита за оповестяване на самостоятелност.

Осем министри, арестувани след приемането на декларацията за самостоятелност, остават в предварителния арест.

Сваленият министър председател Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха в Брюксел и към момента са на независимост, макар че против тях е издадена интернационална заповед за арест.

Социологически изследвания сочат, че 7,5-те милиона поданици на Каталуния са разграничени поравно сред обособяване и оставане в Испания.

Испанската конституция дефинира нацията като неделима и гласи, че въпросите на националния суверенитет са от компетенцията на националния парламент в Мадрид..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР