Демокрацията и гражданското общество са цивилизационен процес, а не последна

...
Демокрацията и гражданското общество са цивилизационен процес, а не последна
Коментари Харесай

Галин Стоев: Демокрацията не е последна спирка на автобус

Демокрацията и гражданското общество са цивилизационен развой, а не последна спирка на рейс . Това сподели в изявление за БНР театралният режисьор Галин Стоев, шеф на Драматичния спектакъл в Тулуза, Франция. Вчера той насочи остро отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, което бе необятно тиражирано в медиите и обществените мрежи.

Гражданското общество би трябвало да бъде коректив на политиците, които избира, с цел да му служат . „ В момента, в който стартират разминаванията сред думите и делата на политиците, гласоподавателят би трябвало да е подготвен още веднъж да излезе на улиците и да им изиска сметка “, съобщи Галин Стоев.

„ Това, което сега разиграва формалната власт като тактика, е да сложи каруцата пред коня, задава въпроси от вида – ние като си тръгнем, кой ще ни размени, за какво няма водачи на митинга. И също по този начин ни плаши, вадейки плашилото на ужасното бъдеще, което ни чака сега, в който тази власт ще си отиде. Този вид замяна на проблематиката не прави работа и не би трябвало да се хващаме на това какво ще стане. Ще стартираме да си задаваме въпроси на изборите “, посочи театралният режисьор.

По мотив писмото си Стоев означи, че получателят премиер-министър е бил единствено мотив, то не е писано единствено той да го прочете. „ Това е дълъг развой в годините на това ръководство, когато у мен, както и в доста хора се трупаше последователно негативизъм, фрустрация и яд. Протестите канализираха това отвращение и аз трябваше просто да му намеря съответна форма “, изясни той.

По думите му Стокхолмският синдром е нещо от дълго време познато - парадоксално привързване на жертвата към мъчителя. „ При интелектуалците той се показва по-скоро през дългогодишното цялостно маргинализиране на културната и на критическата мисъл”, означи Галин Стоев.

„ В този смисъл нашите културтрегери са подложени на нещо, което умерено може да се назова културен геноцид . Те са екзистенциално маргинализирани, Covid-19 ускори тези процеси, за някои от тях обстановката сега е въпрос на чисто физическо оцеляване “, уточни режисьорът.

Стоев се е опитал в писмото си да насочи сериозен взор към „ точно тази аномалия, която се пробват да ни продадат като нормалност “ .

Според режисьора един от позитивите на обстановката с ковид е връщането на младежите тук - от един различен подтекст, в който те са осъзнали, че страната може да ти бъде не зложелател по хипотеза, с който да се бориш непременно и да го заобикаляш , а конструкция, която да ти оказва помощ и да прави живота ти по-лесен.

„ Тези хора, които са изживели тази умелост да съществуват в подтекст, в който държавните институции работят и са там, с цел да ти оказват помощ, а не с цел да те смачкат. Тези хора към този момент знаят, бих споделил на клетъчно равнище, че това е допустимо, че това работи, че това се случва “, добави Галин Стоев. Той уточни, че от момента, в който не се замисляш дали да направиш най-хубавото за себе си или най-хубавото за всички, стартира и смяна в парадигмата на мисленето.

„ Това, което можем да научим сега, е да хванем тази сила, на този нов вид мислене и да го усвоим. Факт е, че от няколко години си споделяме, че сериозна маса няма, че тя не съществува, че тя е смазана. Но концепцията за това, че може би напън ще пристигна от българи, които са отвън България, тъй като те стават от ден на ден и повече, в това може би има някаква вяра и тактика за бъдещето “, разяснява още режисьорът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР