„Демократична България“ се обяви за запазване на цените на електрическата

...
„Демократична България“ се обяви за запазване на цените на електрическата
Коментари Харесай

ДБ: Токът за домакинствата да не поскъпва до юли

„ Демократична България “ се разгласи за опазване на цените на електрическата сила за семействата до юли, като в това време се плануват обезщетения и предпазени цени за бизнеса. Това се споделя в мнение на обединяването по енергийни въпроси.

В същото време „ Демократична България “ упорства за оставката на изпълнителния шеф на „ Булгартгаз “ Николай Павлов, защото държавната компания отхвърля да купува азерски газ.

„ Булгаргаз “ отхвърля да купува азерски газ в цялостните му размери, измисляйки си непрекъснато оправдания. Недовзетият азерски газ към този момент надвишава 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от съветския. В същото време „ Булгаргаз “ няма пари да заплати внасяния газ и заплашва столичната „ Топлофикация “, че ще спре да ѝ подава суровината “, се споделя в позицията.

„ Демократична България “ упорства за незабавни ограничения за излекуване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса, както и отпадане на преобладаващото пазарно състояние на Българска самостоятелна енергийна борса на свободния пазар.

„ Всички пазарни участници – консуматори, производители, търговци би трябвало да получат опцията да търгуват свободно, в конкуренция, дълготрайно, в границите на общоприетите европейски правила на енергийния паз “, се споделя още в мнението.

Ето и цялата позиция:

1. „ Демократична България “ поддържа предлагането на служебното държавно управление през държавния бюджет да бъдат обезщетени поради високите цени на електрическата енергия всички икономически консуматори с 50 лева./МВтч за употребявана сила. В същото време, считаме че това е извънредно незадоволително и конюнктурно, по тази причина предлагаме посредством смяна в Закона за ограничение изменението на климата, бизнесът да бъде обезщетен за растящите цени на въглеродните излъчвания. В рамките на позволена държавна помощ, това е в поддръжка на енергийно интензивната промишленост. Министърът на енергетиката би трябвало неотложно да приготви и изиска от Европейската комисия предварителна нотификация (одобрение) на механизма за поддръжка.

2. Настояваме да се сътвори механизъм за „ предпазена цена “ за дребния и междинен бизнес. Защитената цена да се ползва за микро и дребни бизнеси за несъмнено количество употребявана сила на месец. Предложеното алегорично понижаване на цената (15-30 лева./МВтч) за дребните икономически консуматори, които са останали при снабдител от последна инстанция и не са избрали търговец на електрическа енергия е насмешка с дребния и междинен бизнес. Финансовите запаси в системата разрешават компаниите, които са останали в това състояние, незабавно да бъдат предпазени посредством прекосяване на цена на контролиран пазар. Това е допустимо и належащо, с цел да ги подкрепим действително.

3. В рамките на ценовия интервал (01.07.2021 – 30.06.2022) да не се позволява преразглеждане на цените за семействата, без значение от краткотрайната пазарна обстановка. Висш приоритет е в есенно-зимния сезон да защитим всички семейства, управлявайки в публичен интерес финансовите запаси в системата на енергетиката. Считаме, че насъбраният финансов запас е повече от задоволителен за опазване на актуалните цени на контролирания пазар, които защищават хората от рисковата обстановка с цените на електрическата енергия и в това време резервират финансовата непоклатимост на енергийния бранш.

4. Запазването на управленията на енергийните сдружения, назначени от ГЕРБ - виновни за неуспеха на промените в енергетиката е груба неточност на служебното държавно управление. Съставът на политическото управление на Министерството на енергетиката предпоставя отвращение за дейни дейности за справяне с проблемите в енергийния бранш. Демонстрира се отвод от борба с корупционното статукво в бранша и липса на умело и ангажирано ръководство.

5. „ Булгаргаз “ отхвърля да купува азерски газ в цялостните му размери, измисляйки си непрекъснато оправдания. Недовзетият азерски газ към този момент надвишава 700 куб. м., а той е над 5 пъти по-евтин от съветския. В същото време „ Булгаргаз “ няма пари да заплати внасяния газ и заплашва столичната „ Топлофикация “, че ще спре да ѝ подава суровината. Настояваме за оставката на изпълнителния шеф на сдружението Николай Павлов, който явно работи срещу публичния интерес.

6. Необходими са незабавни ограничения за излекуване на пазарната среда и правила за търговия на енергийната борса. Отпадане на преобладаващото пазарно състояние на Българска самостоятелна енергийна борса на свободния пазар. Всички пазарни участници – консуматори, производители, търговци би трябвало да получат опцията да търгуват свободно, в конкуренция, дълготрайно, в границите на общоприетите европейски правила на енергийния пазар.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР