Демократична България предлага Бюрото по защита, което охранява хора, застрашени

...
Демократична България предлага Бюрото по защита, което охранява хора, застрашени
Коментари Харесай

Гешев остава без Бюрото по защита

" Демократична България " предлага Бюрото по отбрана, което охранява хора, застрашени поради присъединяване им в наказателни каузи, както и прокурори и следователи, да се отнеме от основния прокурор и да премине към министерството на правораздаването., подписан от 30 депутати от Демократична България, е импортиран единствено ден, откакто отново по искане на десните Иван Гешев бе длъжен да регистрира активността на бюрото пред Народното събрание. 

В Народното събрание към този момент отлежава един план в този смисъл, импортиран от  " Изправи се БГ! Ние идваме " (ИБГНИ). Контролираното от Гешев бюро е обект и на.

Предложените от Демократична България промени целят да се концентрира бюрото върху главните му функционалности за отбрана на хора, застрашени по отношение на наказателното произвеждане, да се ограничи опцията за корист с пълномощия, да се покачат обществената отчетност и надзор и да се отстранен дублиращи функционалности, изясняват вносителите.

Според тях в последните години са основани предпоставки за корист с власт от основния прокурор и нарушение на  правилото за разделяне на управляващите . Демократична България изясняват, че по предписание на основния прокурор бюрото може " да охранява и обезпечава провеждането на дейности по следствието ", а чиновниците му да довеждат наложително хора до органи на правосъдната власт. През 2020 година на Бюрото бе вменена и функционалността да провежда и реализира защитата на прокурори и следователи. А персонално Гешев е един от охраняваните прокурори, откакто се отхвърли от услугите на НСО.

" С поредност стъпки бе овластен основният прокурор с функционалности по управление и надзор над активността на Бюрото по отбрана, с което ускори концентрацията на властта и единоначалието в прокуратурата като в това време лимитира правото на отбрана на лица, потърпевши от дейностите на Бюрото при извършени акции ", се споделя в претекстовете към законопроекта. Посочва се и че всъщност функционалностите на бюрото са в областта на подготвеност на изпълнителната, а не на правосъдната власт.

" Упражняването на насила от името на страната, като се употребява мощ, оръжие и помощни средства, ограничение на човешки права, в това число при които може да се стигне до лишаване на човешки живот, които се включват в дейностите по защита, попречване и секване на закононарушения, са присъщи за органите на изпълнителната власт. В демократичните общества тези действия са под либерален надзор, както институционален, по този начин и цивилен ", изясняват депутатите.

В претекстовете се цитират и публични данни от прокуратурата, съгласно които предпазените от бюрото понижават, а чиновниците му се усилват. През 2020 година са защитавани 20 души. Предишните 2 години броят им е 27. Охраняваните магистрати през м.г. са трима.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР