“Демократична България” осъжда отклоняването на самолета на “Райънер” с опозиционния

...
“Демократична България” осъжда отклоняването на самолета на “Райънер” с опозиционния
Коментари Харесай

Демократична България осъжда действията на авторитарния режим в Беларус

“Демократична България” осъжда отклоняването на самолета на “Райънер” с опозиционния публицист Роман Протасевич и поддържа глобите на Европейски Съюз към режима в Беларус, съобщи Атанас Славов, народен представител в 45-ото Народно събрание от “Демократична България” и член на Изпълнителния съвет на “Да, България!”, пред “Свободна Европа”.

“Демократична България” е най-евроатлантическата групировка в България, която поредно пази нашите задължения и в НАТО, и в Европейски Съюз. Това похищение е нарушаване на всички цивилизовани и интернационалните правила. Ние несъмнено осъждаме този акт и поддържаме глобите към властническия режим в Беларус”, съобщи Славов в студио “България”. “По сходен метод бихме осъдили и в случай че това се случи от Русия или някоя друга властническа страна, в която има пандизчии на съвестта, която преследва публицисти и която отстрани свободата на словото”, добави той.

По тематиката за СРС-тата Славов изрази терзания, че инспекцията дали опозиционни политици в България са подслушвани преди изборите трае прекомерно дълго и това прави нещата съмнителни. “Регистърът за използване на СРС може да бъде обработен за часове за съответния интервал и да се излезе с информацията. За мен е притеснително, че толкоз дълго време не може да се излезе с тази информация”, разяснява той.

Славов счита, че инспекцията за потреблението на СРС би трябвало да се прави от Националното бюро за СРС, а не всеки обвинен орган самичък да се ревизира.

По-рано през днешния ден Специализираният съд разгласи, че не е издавал позволения за подслушване на служебния министър председател Стефан Янев или политици.

“За мен реакцията на Специализирания углавен съд е преждевременна, тъй като би трябвало да чакаме самостоятелната инспекция, която да откри обстоятелствата. А не всяка институция да си дава сама на себе си индулгенция”, разяснява Славов. Преподавателят по Конституционно право изрази догадка, че подслушването на опозиционни политици не може да се е случвало без знанието на някогашния министър председател Бойко Борисов.

“В страната на Борисов право за позволение за подслушване има единствено той. Която и да е от тези служби и организации би подела свободна самодейност, която би довела до сериозен политически скандал, без глобата на най-високо равнище. Механизмът, по който такава сензитивна информация се случва, допуска най-малкото осведоменост на най-високо ниво”, съобщи Славов, като посочи, че въпреки всичко това би трябвало да бъде открита по надлежния ред.

Атанас Славов счита, че подслушването може да е изпълнено законно с позволение на съда, защото настоящото законодателство е доста демократично по този въпрос. Формално може да е спазен законът, само че действително да обслужва политическа поръчка. “Ако някой желае да бъде подслушван, могат да се измислят всевъзможни причини, като да вземем за пример, че съм попаднал на обект, охраняван от НСО - язовир, “Росенец”. Всякакви причини могат да бъдат измислени, в случай че някой желае да бъде закачен за СРС. У нас има сериозна процедура на квазизаконно или законно подслушване”, сподели той.

Славов разяснява и че разрешението на държавното управление основният прокурор Иван Гешев да живее в резиденция “Бояна” е индикатор за срастването на изпълнителната власт с прокуратурата. “По обществено известни данни, заплатата на основния прокурор е висока, само че надали може повече от една трета от нея да отива за наем. Това е въпрос към приходната организация да ни каже кой с какво разполага”, приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР