“Демократична България” към Гешев: Престанете да се измъквате от въпроси

...
“Демократична България” към Гешев: Престанете да се измъквате от въпроси
Коментари Харесай

ДБ притиснаха Гешев, но той пак се измъкна

“Демократична България” към Гешев: Престанете да се измъквате от въпроси и си подайте оставката

Г-н Гешев, по кое време ще си подадете оставката? С този въпрос на народния представител Антоанета Цонева на процедура завърши чуването на основния прокурор в антикорупционната комисия в Народното събрание. То беше проведено, с цел да се уточнят детайлите по петорната експертиза на фотосите от спалнята на Бойко Борисов с кюлчетата и пачките с евро, осведомиха от обединението.

След този въпрос Гешев се ядоса и напусна съвещанието. Той не отговори и на въпросите на народния представител Ивайло Мирчев, който категорично изиска да не шикалкави, както през цялото чуване.

“На какъв стадий е досъдебното произвеждане? Претърсвана ли е резиденцията на премиера Борисов, което би трябвало да е част от това произвеждане? В тази петорна експертиза на фотосите поинтересували ли сте се от IP адреса на изпращача, което стана ясно още часове след публикуването им?”, попита Ивайло Мирчев.

Тъй като от самото начало Гешев избягваше да дава отговор на въпросите на народните представители, Атанас Славов с изострен звук му напомни служебните пълномощия. В тях влиза правото да анулира всяко едно разпореждане на долустоящите прокурори и има цялостната власт да преследва на корупцията по високите етажи.

"Опитът да се измъкнете от въпросите, като си предавате ролята на безпристрастен административен началник на районна прокуратура в Каспичан, просто не дава отговор на действителността ", сподели Славов.

Той уточни още, че Конституционният съд споделя, че основният прокурор не е длъжен да дава информация по съответни досъдебни производства, а не, че няма такова право.

“Имате цялостната власт да дадете отговор на комисията отговори на въпросите, изключително по делата от висок публичен интерес, изключително за делата под надзора на Екологичен потенциал и Европейска комисия в границите на отчета за върховенството на правото”.

Атанас Славов му напомни и това, че основният прокурор има цялостната власт на преследването на корупцията по високите етажи на властта, тъй като следователите са под негов висш контрол и управление.

“Опитите с някакви юридически еквилибристики да се измъквате от тази функционалност на едноличен началник на прокуратурата просто не може да не престават повече. Това излиза наяве и от последния отчет на ЕК”, разяснява той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР