Делото за неизплатен извънреден труд на съпруга ми не е

...
Делото за неизплатен извънреден труд на съпруга ми не е
Коментари Харесай

Жената на загиналия майор Терзиев с още разкрития

 Делото за неуреден ексклузивен труд на брачна половинка ми не е казус за авиобаза Граф Игнатиево. Това изясни пред Българска телеграфна агенция брачната половинка на загиналия водач подп. Валентин Терзиев - Димитрина Попова.

" Това се случва на безусловно всички водачи, които носят бойни наряди, когато напущат системата. При уволняване им остават насъбрани дни от обезщетения, които не могат да употребяват до момента в който са били на работа ", сподели Димитрина Попова. Тя посочи, че искът е към авиобаза Граф Игнатиево, тъй като е директният му шеф, но като цяло става въпрос за Министерството на защитата.

" Всичко се свежда до прекалено дребния запас, с който разполагат водачите в базата. Нито има задоволително фрагменти готови, още повече самолети готови, заради която причина доста малко водачи понасят това дежурство. Те са съвсем непрекъснато на работа и по този начин се натрупват доста обезщетения ", разяснява Попова.

По думите й директна виновност няма авиобазата, тъй като това е поделението, което носи бойното дежурство, само че по този начин е написан уставът им, че при овакантяване не се изплащат - тава не са хонорари, не са неплатени отпуски, а неизползвани обезщетения.

" Това са ужасно доста часове - обърнати в работни дни са към година и половина насъбрани в границите на 10 години. Не са отпуски. Неизползваните отпуски са още повече. По принцип лицето би трябвало да бъде пуснато да си ги употребява, както да вземем за пример в някои други формирования - когато даваш 24-часово дежурство, след това 48 часа почиваш. Тук няма такова нещо. При 24 часа дежурство - 12 часа отмора и по-късно отново си на работа ", твърди Димитрина Попова.

Попова добави, че с този проблем е осведомена от други сътрудници на подп. Терзиев, които са се пенсионирали и минават по същата процедура, със същите насъбрани часове. По думите й има човек, чието дело е на изчакване към този момент седем години и няма решение. Тя акцентира, че командирът на авиобазата бригаден военачалник Николай Русев се е заел да й спомага и персонално й е дал справката за насъбраните часове.

" Просто държавният уред би трябвало да измисли нещо в тази тенденция, тъй като натоварва данъкоплатеца с непотребни каузи, отделят се средства за тях, като в последна сметка военнослужещият постоянно печели ", счита Попова. По думите й делата се бавят по две, три години, през които има насъбрани лихви върху сумите и по този начин в допълнение се натоварва държавният бюджет, тъй като средствата идват от него.

" Граф Игнатиево е самият шеф, не че те носят директна виновност за това нещо ", акцентира още един път Попова. Според нея за трябва да се отиде по-нагоре - управлението на ВВС да се пребори пред министъра на защитата, че ресурсът е непълен, да се обезпечи по-голям, с цел да не се натрупат толкоз доста обезщетения. " Всичко стига до такава степен, че нямат задоволително запас, в това число това докара и до случая ", сподели още майката на сина на Терзиев.

" Надеждата ми е единствено в обществото и в медиите ", признава Попова. По думите й истината е обвързвана с високи постове, политически. " Как да имам вяра, като всички знаем каква е правосъдната ни система и никой 30 години не се пробва да я промени, тя е неработеща ", споделя Попова.

" Знам, че няма да върна Валентин Терзиев, само че не желая да се загуби нито един негов сътрудник повече ", сподели още Димитрина Попова. Това е единственото дело, което мога аз да заведа, защото от гражданско-правна позиция нямам никакви права и не мога да заведа нищо, нито сина ми, споделя дамата на Терзиев и прибавя, че в случай че се наложи ще стигне и до Европейския съд.

Тя твърди, че подп. Терзиев не е отговорен за случая, само че не отхвърля, че е съпричастен, защото приемайки заповедта за осъществяване на задачата, е нарушил разпоредбите и ограниченията за сигурност. В последна сметка той е боен, получил е заповед и е трябвало да избира сред това да приключи осъществяването самичък и да наруши издадената му заповед или да я извърши. Тя счита, че думите " позволявам осъществяването на задачата ", които е получил на 1800 метра, при военните има силата на " повелявам ".

" Делото, което не разгласявам, тъй като множеството хора ще го свържат с парични средства, ми е належащо, тъй като потвърждава изключителната натовареност с този ексклузивен труд на водачите ", споделя Попова. В поддръжка на това изказване тя прибавя, че преди случая през май т.г. Терзиев има 29 работни от общо 31 календарни дни, макар многото празници през този месец. Хората да си създадат сметка какъв брой е почивал.

Димитрина Попова твърди още, че заповедта за подготовка на учението, заложено в календара на Военновъздушни сили от миналата година, е издадена 10 дни преди този момент. По думите й доста ясно е казано какво би трябвало да включи подготовката, с цел да има натренираност самият водач, като съгласно нея " нищо не е включено от тази подготовка и ще го потвърдим ". Аз знам какъв брой полета е имал Валентин Терзиев, а това няма по какъв начин да бъде сменено или подправено. На документи е имало 10 дни, физически съвсем съм уверена, че такава подготовка не е имало. Още по-лошото е, че това е процедура. Не единствено за тези стрелби на Шабла. Това е процедура от години заради дребния запас и това се знае от управителния състав.

По думите й вината не би трябвало да се търси в самия полет. Не че нямат отговорности и виновност тези, които са взели участие, приказвам за целия екип, който е взел участие в полета, само че закононарушенията са в големи размери по отношение на живота на тези водачи. Според нея виновност би трябвало да се търси доста преди учението и в това кой е взел решение за него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР