Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент настоява за вземане

...
Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент настоява за вземане
Коментари Харесай

Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент настоява за вземане на политическо решение относно присъединяването на България към Шенгенското пространство


Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент упорства за взимане на политическо решение по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство. Приветстваме напъните на ръководителя на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия тематиката да влезе в дневния ред на Европейския парламент още на идната пленарна сесия (3-6 октомври в Страсбург). В подтекста на усложнената външнополитическа обстановка и заканите за сигурността по външните граници на Европейски Съюз, българските социалисти приканват да няма ново отсрочване на въпроса в Съвета.
Нашето мнение, което сме изразявали неведнъж е, че цялостното използване на наредбите на достиженията на правото от Шенген, в това число премахването на инспекциите по вътрешните въздушни, морски и сухопътни граници, е от основно значение за България и е извънредно значимо то още веднъж да влезе в дневния ред на Европейския парламент и Съвета. Поредно отсрочване би донесло само негативи и забележителната икономическа тежест освен за страната, само че и би нараснало риска от съмнение към волята на Европейски Съюз да извършва политическите си задължения. Темата е изключително настояща на фона на военните спорове, новата бежанска вълна, затруднените вериги на доставки и общата неустановеност.
Неспособността да се подсигурява, че всички европейски жители могат да се възползват от свободното придвижване в границите на Шенген, подхранва скептицизма, подклажда възприятието за неправда, накърнява известността на Европейски Съюз и в последна сметка подкопава публичната поддръжка за общите европейски дейности. България сполучливо е минала всички стадии на оценки по Шенген и е неприемливо години наред приемането й да се отсрочва по разнообразни аргументи, които не са свързани с ръководството на външните граници. Призоваваме държавите-членки да спрат да се крият зад разнообразни оправдания и да изпълнят отговорностите си в Съвета. България не може да продължава да бъде пленник на двойни стандарти и вътрешнополитически борби. Разширяването на Шенгенското пространство ще бъде победа за целия Европейски Съюз и ще направи външните граници по-силни и по-устойчиви на рецесии.
Лидерът на социалистите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия Перес към този момент съобщи: „ 11 години да се държат България и Румъния пред вратата без справедливи аргументи не е почтено за имиджа на Съюза. Навършват се 11 години, откогато вземането на решение за присъединението на двете страни към Шенген беше блокирана в Съвета, макар че дават отговор на всички критерии. Търпението има граници и нашите български и румънски другари чакаха задоволително дълго. Искаме Европейският парламент да разиска тази тематика и да окаже напън върху страните-членки да разрешат тази несправедлива обстановка ".

За контакт с Групата   на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР