>Мисия от европейски депутати, членове на Мониторинговата група за демокрация

...
>Мисия от европейски депутати, членове на Мониторинговата група за демокрация
Коментари Харесай

Елена Йончева: Фейсбук, Екс и Тик Ток няма да могат да свалят медийно съдържание

> Мисия от европейски депутати, членове на Мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент (ЕП) идва в България идната седмица. Евродепутатите са изпратили предложения към президента Румен Радев, министър-председателя Николай Денков, към министъра на правораздаването Атанас Славов, министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, министъра на културата Кръстю Кръстев, и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, публицисти и неправителствени организации. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление за bTV.
Мисията ще разисква с представителите на изпълнителната власт и институциите правосъдната промяна, битката с корупцията по високите етажи на властта, положението на медийната независимост и плурализма, отбраната на гражданските свободи. В София ще бъде и ръководителят на Мониторинговата група Софи инт Велд. Групата се състои от едвам 14 евродепутати – по двама от всяко политическо семейство, като Елена Йончева е единственият представител от България. През юни т.г. на закрито съвещание в Брюксел беше изслушан тогавашният основен прокурор Иван Гешев.
Първата задача в София беше през септември 2021 година Докладът след нейните срещи за България беше мощно сериозен. Заключенията станаха част от годишните отчети за върховенството на закона, които Европейската комисия изготвя за всички страни членки. В тях се прави оценка обстановката в четири огромни области – правосъдна система, битка с корупцията, медийна независимост и цивилен права.
Защитата на медийната независимост и на публицистите е съществена част от европейския Акт за свободата на медиите, който беше признат тази седмица от Европейския парламент с огромно болшинството. Елена Йончева беше съдокладчик по него от името на групата на социалистите и демократите. По гледище на политическата група и след дълги договаряния, траяли близо четири години, в регламента беше записано, че нито публицистите, нито техните източници могат да бъдат подслушвани и проследявани, когато се отнася до работата им. Съществуващото изключение в първичния текст, препоръчан от Европейската комисия – с изключение на, когато става дума за националната сигурност, отпадна. В случай че се откри закононарушение, има процедура, която може да го разреши.
За нас беше от особена значимост да се вкара ограничаване за обществените мрежи като Facebook, Тик Ток и Екс (бившата Туитър) да смъкват качествено медийно наличие. Целта е да няма цензура, разяснява Елена Йончева. „ Какво се случва? Те се намират отвън Европа. За нашите медийни изявления - български и европейски, не можем да разчитаме на критериите на институции и частници, които се намират отвън Европа. Приехме тези платформи да не могат да смъкват медийно наличие. Ако се опитат, това да бъде комплицирано - медиите да бъдат предпазени ", изясни тя пред bTV.
Предстоят сложни договаряния със Съвета, където са показани всички страни членки. Амбицията е до февруари следващата година регламентът да бъде дефинитивно утвърден, сподели Елена Йончева.
За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР