Делегация от Българската академия на науките, водена от нейния председател

...
Делегация от Българската академия на науките, водена от нейния председател
Коментари Харесай

Делегация от БАН посети Китайската академия на науките

Делегация от Българската академия на науките, водена от нейния ръководител акад. Юлиан Ревалски, посети Китайската академия на науките /КАН/ по покана на ръководителя на КАН проф. Чунли Бай. Това заяви пресцентърът на Академията.

В делегацията са били също чл.-кор. Васил Николов - заместник-председател на Българска академия на науките, и проф. Евдокия Пашева - основен теоретичен секретар на Българска академия на науките.

Китайската академия на науките КАН е учредена през 1949 година Тя се състои от 104 научни института от всички области на науката, без филантропичните и публичните науки, както и от 12 браншови академии, три университета и 11 районни клона. КАН има личен състав от 67 900 души, в това число към 56 000 учени.

По време на визитата ръководителите на двете академии акад. Ревалски и проф. Чунли Бай са подписали ново Споразумение за научно съдействие сред Българска академия на науките и КАН. Приоритетните области на съдействие в новата конвенция са осведомителните и информационните науки и технологиите; нанонауките, новите материали и технологиите; биомедицината и качеството на живот; енергийните запаси и енергийната ефективност; екологията, климатичните промени, рисковете и естествените ресурси; астрономията,

галактическите проучвания и технологиите.
Акад. Ревалски е изказал поддръжка за Международната самодейност за стипендии на Китайската академия на науките, която е характерна стратегия за финансиране за привличането на надарени чужденци в КАН за теоретичен продан и научно съдействие. Тя е отворена за учени от целия свят, в седем разнообразни категории, като ще бъде от изключителна изгода и за българските учени при реализирането на дейно съдействие сред Българска академия на науките и КАН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР