Делът на българите, които изразяват опасения от въвеждането на общата

...
Делът на българите, които изразяват опасения от въвеждането на общата
Коментари Харесай

ЕК: Българите се опасяват все повече от въвеждането на еврото

Делът на българите, които показват опасения от въвеждането на общата европейска валута, нараства в последната година. Това сочат данни от изследване, показано през днешния ден от Европейската комисия.

С 10 на 100 нараства делът на хората у нас, които са срещу въвеждането на еврото (до 54 на сто). С 12 на 100 се усилва броят на деклариралите, че чакат еврото у нас да докара до негативни последствия (60 на 100, растеж от 12 на сто).

Попитани дали съгласно тях България е подготвена за еврото, 71 на 100 дават отговор негативно (годишен растеж от 4 на сто). На въпрос по кое време желаят България да вкара общата валута, болшинството дават отговор " След известно време " (33 на сто). Според 27 на 100 това не би трябвало да става " в никакъв случай ", 19 на 100 дават отговор " Възможно най-късно ", а 18 на 100 - " Възможно най-скоро ".

Общо 80 на 100 от българите декларират, че персонално биха се справили с въвеждането на еврото у нас. Според 52 на 100 общата валута ще отнеме контрола на България върху икономическата политика, а съгласно 60 на 100 - ще отнеме част от националната еднаквост.

Проучването е осъществено в края на април и обгръща България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция - страните от Европейски Съюз, които следва да вкарат еврото. Данните демонстрират необятна поддръжка за еврото - приблизително 60 на 100 от участниците декларират, че са за въвеждането на единната валута, регистрира Европейска комисия. Най-благоприятни са мненията в Румъния (77 на 100 в подкрепа) и Унгария (69 на сто), а най-неблагоприятни са данните от България, Чехия и Швеция.

Повечето от участниците са на мнение, че въвеждането на еврото би имало позитивни последствия за тяхната страна (55 на сто), само че същият дял се притесняват от повишаване на цените.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР