Декември е най-традиционно време за щедрост и благотворителност. От FastCompany

...
Декември е най-традиционно време за щедрост и благотворителност. От FastCompany
Коментари Харесай

Ръководство за бакшиши и бонуси по празниците: На кого и колко да дадете

Декември е най-традиционно време за благотворителност и щедрост.

От FastCompany обаче предизвестяват да внимаваме с празничните бакшиши и бонуси, които могат да усилят така и така претрупаните ни бюджети.

Разбирането на етикета и упованията може да помогне да се ориентирате в този мълчалив аспект на културата на предоставяне на бакшиши и да покаже на доставчиците на услуги и експертите какъв брой доста ги цените.

Трябва ли да се дават бакшиши по празниците

Да не се дават бакшиши в заведенията или при приемане на доставка, е, най-меко казано, жестоко.

Предоставянето на бакшиш на сервитьора, бариста, фризьора или водача на доставката към този момент е предстояща част от транзакцията за обслужване.

Даването на бакшиши по празниците обаче е по-скоро израз на признателност.

То може да бъде ефикасен метод да покажете своята благодарност, вежливост и даже преданост като клиенти за услугите на дадена компания.

Фактори при определянето

От Института " Емили Пост " акцентират няколко фактора, които би трябвало да вземете поради, когато определяте на кого да дадете бакшиш и какъв брой да бъде той. Ето кои са те:

1.Бюджет

Това, че бакшишите са постоянно срещани по празниците, не значи, че би трябвало да натоварвате финансите си, с цел да дадете повече на всички снабдители на услуги.

2. Отношения

Помислете за количеството време, което доставчикът ви отделя, за продължителността на интервала, през който сте употребявали услугите му и за качеството им.

3. Навици

Ако към този момент имате навика да давате бакшиши всякога, когато получавате услуга, може да решите да пропуснете празничния бакшиш или да извършите по-скромен подобен през декември.

Местоположение

В по-големите градове бакшишите нормално са по-високи.

Приоритети за бакшиши

Щедрото даряване на всички може да не се вмести в бюджета ви.

Ето за какво е значимо да приоритизирате според от това какъв брой постоянно се срещате с тези снабдители, посещавате дадени заведения или употребявате услуги.

Например, може да дадете по-голям бакшиш на детегледачката, която всеки ден взима децата ви след учебно заведение и по-скромен на фризьорката, която посещавате на всеки два месеца.

Можете също по този начин да покажете признателността си, като дадете дребни дарове, а не пари в брой, на някои от доставчиците на услуги в листата ви.

Кеш или подарък?

Как да определите кои би трябвало да получат бакшиш и кои подарък от вас?

Като начало не забравяйте, че паричният бакшиш не е подобаващ за всички снабдители на услуги. Например за юристите не е подходящо да оставяте парични бакшиши, без значение какъв брой доста ги оценявате.

Ето за какво е рационално да предложите дребен подарък или даже единствено благодарствена картичка на тези, на които желаете да благодарите особено този декември.

Ето какво може да бъде уместно за експертите в обкръжението ви:

Бавачка: Бонус, еднакъв на заплатата за 1 до 2 седмици

Фризьор, маникюрист или теляк: Бакшиш, еднакъв на цената на един сеанс

Хигиенист у дома: Бакшиш, еднакъв на 20% до 100% от цената на едно разчистване

Личен треньор: Бакшиш, еднакъв на цената на една подготовка

Частен преподавател: Ваучер или малък подарък (например кутия шоколадови бонбони)

Пощенски служител/доставчик: Непаричен подарък на стойност под 20 $ или малък подарък (например коледни сладки)

Изразете признателност

Независимо на кого давате бакшиш или подарък, придружете го с ръчно написана благодарствена записка или специфична картичка. Искрената признателност е знак за оценката за ролята, която този човек има в живота ви.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР