Декември е месецът с най-много празници и именните дни, които

...
Декември е месецът с най-много празници и именните дни, които
Коментари Харесай

На 15 декември имен ден празнува Свобода

Декември е месецът с най-вече празници и именните дни, които следват един след различен. На 15 декември мотив да честват имат тези, които носят името Свобода, Елевтер и Елевтерия. Последните две имена в превод от гръцки значат Свобода.

Самото име Свобода е благопожелание към носителя му да бъде човек със свободен и самостоятелен дух.

На този ден православната черква празнува празника на Св. Елевтерий (Св. Марин в българския календар). Той живял при ръководството на император Карин, управлявал от 282 до 283 година.

Според легендата светецът бил от благороден генезис, само че получил християнско образование от майка си, която била покръстена от самия деятел Павел. Така бъдещият светец се посветил от най-ранна възраст в служене на Бога. Поради благородния си генезис младежът овреме получил висок публичен ранг.

На 15 години бил ръкоположен за дякон, на 18 години бил към този момент презвитер. Малко по-късно бил почетен с епископско звание, едвам 20-годишен. Пред паството си той разпространявал християнското обучение и спомогнал доста за подсилване на вярата в Бога с мъдри проповеди и безрезервно служене.

Бил заловен като християнин и зложелател на езическите вярвания и отведен при императора, където трябвало да се поклони на идолите и да принесе жертва.

Ревностният християнин отказал да промени на вярата си и бил подложен на безчовечен мъчения. Легендата споделя, че самичък Бог го запазил по време на многочислените тествания, на които го подложили, с цел да пречупят волята му, само че вярата на Св. Марин се оказала по-силна от страданията. Тогава императорът заповядал мъченикът да бъде обезглавен.

 На 15 декември имен ден чества Свобода

С това приключил животът на този лоялен на христовата религия благороден римски жител, а други християни прибрали и погребали скрито мощите му.

Днес те се намират в Рим, в църквата Света мъченица Сусана.

Заедно с мъченика на този ден се уважава и неговата майка Антия, с помощта на която той стигнал до християнското обучение.

В светлината на житейската орис на светеца не е инцидентно, че през днешния ден чества най-свободното от всички имена. От неговите носители се чака да носят частичка от душевната мощ на светеца, който честват през днешния ден.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР