Декември бе белязан от поредните протести в аграрния сектор -

...
Декември бе белязан от поредните протести в аграрния сектор -
Коментари Харесай

Месечни новини за агробизнес и финансиране от ЕС

Декември бе белязан от следващите митинги в аграрния бранш - този път на животновъди и оранжерийни производители. Недоволството им докара до следващите калкулации - тъкмо какъв брой пари под формата на дотации и други заплащания ще получат земеделците през 2023 година Според отрасловия министър Кирил Вътев става въпрос за общо три милиарда лв.. И въпреки сумата в действителност да е внушителна подозренията, че по-голямата част от нея отива в избрани браншове за сметка на други, остават.

И въпреки всичко благоприятни условия за финансиране занапред предстоят - по линия на Европейска комисия да вземем за пример земеделците ще могат да аплайват за разпределението на 186 млн. лева за реклама на продуктите си освен в Европа, само че и отвън нея.

Това е късмет за повече поръчки и нови търговски партньорства. А по какъв начин агробизнесът да стане по-конкурентоспособен - с повече еластичност и нови благоприятни условия - като да вземем за пример внедряването на агроволтаици. Какви са техните преимущества и какво е значимо да знаят фермерите може да се прочете в новото управление за агросолари, където са разказани особеностите на инсталациите и са посочени положителните образци.

В бюлетина ще прочетете още:
Реклама
Буксува ли зеленият преход в земеделието Как порастват приходите на най-големите търговци на агротехника Одобрява ли България новите геномни техники?

Редактор на бюлетина: Ани Коджаиванова // Финансиране Ръст с 38% до близо 16 милиарда лева Това демонстрират резултатите на 100-те най-големи компании в бранша на земеделието, в който обичайно най-силно наличие имат търговците на зърно. Войната в основен производител като Украйна, която Русия стартира при започване на предходната година, изстреля цените в небето поради опасения от дефицит. А това напомпа оборотите на играчите в бранша.
Източник: Shutterstock В тях се включват и заплащанията, които предстоят до края на декември. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Кирил Вътев пред БНР в отговор на въпрос за митингите през последните дни на животновъди и оранжерийни производители. Ресурсът ще бъде ориентиран към промоционални стратегии на аграрни артикули и храни вътре в Европейски Съюз и в трети страни, като акцент през тази година ще бъдат стабилно създадените артикули, биологичните артикули, храните със предпазени наименования, пресните плодове и зеленчуци. Агроволтаиците имат капацитет да се трансфорат в една от идващите революции в селското стопанство, като му оказват помощ да стане по-конкурентно, привлекателно, а и по-зелено. При верните условия изгодите могат да бъдат съвсем двойни. България ще размени възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна с уголемен лист от 10 продукта, за които ще бъде въведено оптимално количество, което може да влезе в страната. Подходът е таванът да бъде 50% от общия годишен импорт за всеки съответен артикул.

Реклама
// Земеделски бизнес 2022 е била много сполучлива за вносителите на агротехника. Общите доходи на компаниите в топ 25, търгуващи със земеделска техника, са нарастнали с 30% (при съпоставими компании) и надвишават 1.36 милиарда лева Само две сдружения ( " Интерагри България " и " Ником ЛТ " ) регистрират по-малко продажби през предходната година.
По-малко от седмица лиши общественото развиване на тематиката за продажба на земи от Държавния аграрен фонд от евентуална опция в недалечно бъдеще до цялостно отричане. Причината - липсва закон за мелиорациите, тактиката за развиване на бранша не се извършва, а комерсиалното сдружение " Напоителни системи " би трябвало да се преструктурира. Това най-общо се съдържа в сигнала на някогашния началник на " Напоителни системи " - клон Хасково, Ивайло Тонев, изпратен до премиера. Брюксел удължи опцията страните членки да подкрепят земеделците от личните си бюджети по така наречен украинска помощ още половин година, само че не одобри предлагането на България да няма оптималната сума, която един фермер може да получи. Те упорстват Европейска комисия да позволи и през 2024 година фермерите да не покриват част от условията за поддържане на земите в положително земеделско и екологично положение - за сеитбооборот при полските култури и за обособяване на най-малък дял непроизводствени площи. Тя ще включва лист на съставките, оповестяване на питателните стойности, алергени, действителното алкохолно наличие по размер, чисто наличие, наличието на захар при пенливите виновност и други В началото на мандата си преди близо 4 години председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съпостави упоритостите на Европейския зелен пакт с изпращането на човек на Луната. В края на мандата на тази комисия обаче резултатите са разочароващи.
// Ако сте пропуснали... - първи епизод от поредицата " БИОлогика ", отдадена на биологичното земеделие.

България е гласувала с " въздържал се " за въвеждането на нормативна уредба в Европейски Съюз. Чрез някои нови геномни техники могат да се получават по-устойчиви на изменящия се климат растения, от които да се създават храни и фуражи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР