Дехидратацията е особено опасна за децатаНе яжте сладкиши, пържено и

...
Дехидратацията е особено опасна за децатаНе яжте сладкиши, пържено и
Коментари Харесай

При хранително отравяне пийте много вода

Дехидратацията е изключително рискова за децата
Не яжте сладкиши, пържено и месо

Хранителните отравяния са чест наш сателит през лятото. Те се демонстрират нормално към 24 часа, откакто човек е погълнал храна, инфектирана с болестотворни бактерии, вируси или отрови. А това става елементарно, когато се храним на открито. Мръсните ръце и неправилното предпазване на продуктите са най-логичното пояснение за здравословния проблем. Понякога той може да се дължи на напълно непредвиден извършител - бучките лед, в случай че са приготвени от нечиста вода.

Симптомите на хранителното отравяне включват гадене, повръщане, диария, конвулсии, настинка и тресчица. Нещата вървят на зле, в случай че се появят кървави изпражнения. Поради усиленото изхвърляне на течности, има заплаха болният да се обезводни и да се наруши салдото на електролитите му, което към този момент е мотив да се потърси лекарска помощ, изключително в случай че става дума за дете. Децата се дехидратират доста бързо и това може даже да заплаши живота им.

Пиенето на доста вода е едно от първите неща, които би трябвало да създадем. Освен нея, се предлагат леки билкови чайове без захар. Джинджифиловият и ментовият чай ще успокоят стомашната лигавица и ще оказват помощ против повръщането.

Храната би трябвало да е лека и елементарно да се усвоява от организма. Така ще се облекчи работата на храносмилателната система. Сварен във вода грис или ориз, подготвен на пара с избистрен пилешки бульон, са подобаващи в сходен случай. Изключете от менюто лютата и мазната храна, както и тази, която съдържа доста захар. Пържено, сладкиши, тестени произведения, плодове и алкохол могат единствено да усложнят ситуацията. Всички те нервират стомашната лигавица и червата, което удължава разстройството и може да провокира затруднения.

Белтъчната храна също не е за препоръчване. Няколко дни след хранително отравяне избягвайте яйцата, млякото и месото, изключително свинско и говеждо. Внимавайте с миди, скариди и суши, изключително в случай че не сте наясно с произхода им. Можете да си позволите малко пилешки гърди и риба, в случай че са запечени, на пара или сварени в лек бульон.

Диетата при хранително отравяне изключва артикули, които не са добре сготвени. Рохките яйца и месото полусурово основават евентуална заплаха от развиване на патогенни бактерии, които могат да влошат положението на стомаха или да провокират друго хранително отравяне, което да се насложи върху първото. Затова варете или печете месо и яйца по-дълго време, с цел да убиете нездравословните бактерии, даже това да не е по усета ви.
Домашни средства при кокоши бодил
Кокошият бодил не се дължи на пострадване, както си мислят някои, а съставлява вирусна зараза, породена от човешкия папиломен вирус (виновник и за брадавиците). Най-често се появява по стъпалата, тук-там, подложени на по-силно търкане и напън. Изразява се в сходно на мазол образувание, което е мъчително. В центъра му има тъмна точица, която не е “трън”, а капиляр, съдържащ кръвен съсирек.

Съществуват лепенки, мехлеми, спрейове за унищожаване на кокошия бодил, множеството от които съдържат салицилова киселина. Стъпалото би трябвало да се накисне авансово за 20 минути в топла вода, с цел да подейства медикаментът по-добре. Обикновено са нужни 1-2 седмици, с цел да се отстрани образуванието.

Тиксо

Залепете малко парче тиксо върху кокошия бодил и го дръжте 6 дни. Когато лепенката падне, накиснете крайници в топла вода и отстранете с пемза каквото съумеете. Оставете намерено една нощ и отново сложете тиксо. Повтаряйте, до момента в който видите резултат.

Глухарче

Откъснете стебло от глухарче и изцедете белия сок върху кокошия бодил. Повтаряйте всеки ден, до момента в който е належащо.

Смокиня

Накиснете авансово мястото в топла вода и се пробвайте да отстраните повърхностния пласт. Намажете от горната страна със сока от листо или плод смокиня, прясно откъснати. Повтаряйте няколко дни, до момента в който отстраните кокошия бодил.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР