Дебютният полет на новата тежкотоварна ракета “H3 (“Ейч 3) се

...
Дебютният полет на новата тежкотоварна ракета “H3 (“Ейч 3) се
Коментари Харесай

АВАРИЯ: Японската ракета H3 не достигна орбита след проблем с втората степен!

Дебютният полет на новата тежкотоварна ракета “H3 ” ( “Ейч 3 ”) се провали, спъвайки съществено упоритостите на Япония да конкурира американската компания СпейсЕкс.

Ракетата излетя в 03:37 ч. българско време и първичните стадии от задачата изглеждаха да протичат съгласно упованията. След петата минута обаче деликатни наблюдаващи на видеострийма видяха, че скоростта на “H3 ” пада стремглаво – защото нямаше камера на втората степен, това бе единственият симптом, че нещо се случва. На седмата минута след старта японските коментатори означиха, че няма удостоверение за сполучливо запалване на втората степен и надлежно бе изпратена команда за унищожаването на “H3 ”.

Заради днешния неуспех бе изгубен спътникът “ALOS-3 ”. Той тежеше 3 тона и притежаваше камери, които трябваше да снимат земната повърхнина с резолюция 0.8 m/pixel. Спътникът трябваше да се употребява за своевременна реакция при естествени бедствия.

Напомням на читателите, че Япония стартира да създава “H3 ” през 2013 година. Датата на първия старт в началото бе планувана за 2020 година, само че поради ред аргументи настъпиха продължителни отлагания. Японците разпореждат огромни очаквания на “H3 ”, само че към този момент е неразбираемо въобще какво бъдеще ще има тази ракета, изключително на фона на възхода на СпейсЕкс. Пред нея има два фундаментални казуса.

Първият е, че даже и да е в началото сполучлива (както се вижда, към този момент не е), “H3 ” е нова ракета и няма по какъв начин да се предложи на пазара като одобрен и благонадежден притежател, какъвто е “Фалкън 9 ” със своите 170 поредни сполучливи полета след 2016 година. Вторият проблем е още по-сериозен: когато създаването на “H3 ” стартира през 2013 година, японците още не мислеха за възвръщаемост – СпейсЕкс съумяха да реализират своето първо кацане на първа степен чак през 2015 година и изстреляха за пръв път рециклирана ракета две години по-късно, през 2017 година. Сега, шест години по-късно, образът на космонавтиката е радикално друг, а всяка нова ракета без детайл на възвръщаемост ще се сблъска със съществени компликации в бъдеще.

Видеозапис от днешното изстрелване:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР