Дебело изрисуваните клепачи на древните египтяни не са имали само

...
Дебело изрисуваните клепачи на древните египтяни не са имали само
Коментари Харесай

Гримът на египтяните ги предпазвал от инфекции

Дебело изрисуваните клепачи на античните египтяни не са имали единствено разкрасителна, само че и здравословна цел. А точно да ги защищава от инфекции.

Предположението показаха групи френски учени пред " Нешънъл джиографик ".

 Гримът на египтяните ги предпазвал от инфекции

Древните египтяни са вярвали, че очният грим има вълшебен свойства. Рисувайки очите си, по този метод те са си осигурявали отбрана от боговете Ра и Хор против заболявания от рода на очни инфекции като конюктивит, които са постоянно срещани в блатистите местности край Нил.

По принцип е открито, че в гримовете на египтяните са се съдържали четири съставния елемент, основани на олово. Поради което се считаше, че гримът на Клеопатра и подчинените й е бил нездравословен.

Според новото изследване обаче това не е по този начин. В грима се съдържат ниски дози оловни соли. Те имат позитивни свойства, защото при контакт с кожата, подтикват производството на азотен оксид. Това е химикал, който подтиква имунната система и й оказва помощ в борбата с бактериите.

" Два от съставените елементи, съдържащи се в грима на египтяните, не се срещат в естествено положение и се е изисквала 30-дневна работа, с цел да се основат. По мое мнение египтяните са знаели, че тези съставки усъвършенстват здравето и са ги произвеждали целеустремено ", споделя един от участниците в изследването, Кристиян Аматоре от Университета Pierre et Marie Curie в Париж.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР