Датско-шведският политик Расмус Палудан, който скара Швеция и Турция, като

...
Датско-шведският политик Расмус Палудан, който скара Швеция и Турция, като
Коментари Харесай

Русия ли скара Швеция и Турция?

Датско-шведският политик Расмус Палудан, който скара Швеция и Турция, като изгори Коран пред турското посолство в Стокхолм на 21 януари (събота), бил подкрепят от шведския публицист Чанг Фрик, който в предишното е работил с филиал на съветската пропагандна медия RT.

Във вторник Палудан изясни пред шведския вестник Dagens Nyheter, че изгарянето на Корана не е била негова концепция. Той твърди, че предлагането да пътува до Швеция и да изгори свещената книга на мюсюлманите е пристигнало от точно от Фрик.

" Негова беше концепцията да се изгори Коранът пред турското посолство ".

Палудан показва, че е получил помощ от Фрик и със заплащането на таксата, необходима да се позволи провеждането на демонстрацията. Политикът прибавя, че Фрик подсигурил да покрие всякакви финансови вреди вследствие на митинга.

Моментът на изгарянето е изключително важен, защото настъпи шест дни преди планирано посещение на министъра на защитата на Швеция Пал Йонсон в Анкара, на което щеше да бъде обсъждано присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО. По-рано президентът Реджеп Ердоган настоя двете скандинавски страни да екстрадират в Турция 130 " терористи " (предимно кюрдски бойци), в случай че желаят Народното събрание да утвърди кандидатурите им. След " пърформанса " на Палудан пред турското посолство визитата на Йонсон бе анулирано, като Анкара заплаши Швеция, че " в случай че продължава по този начин, в никакъв случай няма да бъде призната в НАТО ". 

Фрик потвърждава пред Dagens Nyheter, че е платил въпросната такса, само че отхвърля да поеме отговорност за утежняването на връзките сред Турция и Швеция.

" Ако аз, заплащайки 320 крони (малко над 50 лева.) административна такса на полицията, саботирах кандидатурата, тя вероятно поначало е била в много нестабилна позиция ", споделя той пред шведската медия.

Пред таблоида Expressen Фрик акцентира, че не е знаел авансово за желанието на Палудан да изгори Корана. По думите на журналиста той се опитал да " намекне " на политика да направи нещо друго. Фрик желал митингът да бъде " срещу Турция, не да нервира мюсюлманите ". 

39-годишният Фрик е основен редактор на изданието Nyheter Idag. Шведските демократи, с които журналистът има връзки (водещ е на онлайн канала им Riks) се дистанцираха от демонстрацията. Скандалът даже провокирал разделяне вътре в партията, твърди Dagens Nyheter.

В предишното Фрик е работил като публицист на свободна процедура за Ruptly - дъщерно сдружение на съветския агитационен канал Russia Today (RT). В текст, публикуван през 2014 година, Фрик споделя следното:

" Аз също съм фрийлансър на филиала на RT - Ruptly. Ние купуваме видеоклипове от тях. Може да се каже, че си сътрудничим малко ", написа той, представен от финландската медия Helsingin Sanomat.

Руската самостоятелна медия The Insider споделя, че Фрик е направил няколко пътувания до Москва в предишното и е гостувал в стратегии на съветските пропагандни излъчвания. На 25 януари медията разгласява диалог с журналиста, в който той твърди, че не е работил с RT от 2014 година насам и че от този момент радикално се е трансформирало отношението му спрямо Русия.

Социалните мрежи обаче са на друго мнение - там може да откриете фотоси на Фрик през последните 9 години, които демонстрират, че анексирането на Крим не е изменило топлите усеща на журналиста към Русия и изключително към президента Путин. В една от своите изявления в " Туитър " Фрик се е снимал по какъв начин взе участие в съветско предаване и твърди почитателите си в платформата, че изборите в Русия са " транспарантни ".

Rasmus Paludan who burned the Quran outside the Turkish embassy in Sweden said " It wasn`t my idea " and that Chang Frick made the suggestion.

Who is surprised that this was a Russian stunt to sabotage the Swedish NATO membership?

This is Chang Frick:
— Harlad Farhage - Indexing incidents in Russia (@HarladF)

В изявление за статия на НЙТ през 2019 година, изследваща възхода на крайния шовинизъм по света, Фрик шеговито се дефинира като " съветски разузнавач ". Той изяснява, че приятелката му е рускиня и размахва рубли пред лицето на журналиста. 

" Ето го същинският ми началник. Това е Путин ".

Дали дългата ръка на Русия директно е въздействала за  " захлаждане " на връзките сред Анкара и Стокхолм, или може да се търси виновност у самостоятелните дейности на неугледен " потребен глупак " - оставаме на читателя да реши.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР