Датата 3 март 1878 година е толкова значима за България,

...
Датата 3 март 1878 година е толкова значима за България,
Коментари Харесай

Санстефанска България и Санстефански мирен договор

Датата 3 март 1878 година е толкоз значима за България, че се е трансформирала в народен празник. На тази дата се вършат първите стъпки към основаване на самостоятелна българска страна.

В резултат на победната руско-турска война, България се връща на картата на Европа. Това е колкото популярен и възхитен, толкоз и сложен развой, чиито подмолни сделки остават скрити за необятната аудитория. За българите това е краят на дълъг път до възвръщане на националната еднаквост. Еуфорията обаче скрива добре от народа желанията на всички участници в процеса, наименуван Санстефански кротичък контракт.

На 3 март в Сан Стефано, на 12 километра от Истанбул, в контракта, уреждащ статута на християните на Балканския полуостров, в точки от 6 до 11 са залегнали въпросите, свързани с българския народ.

Предвижда се България да бъде без значение княжество, което обаче заплаща налог на султана. Княжеството би трябвало да се ръководи от християнин и да има войска от локалното население.

Границите на Санстефанска България се припокриват с тези на българската екзархия. Те са уредени 8 години по-рано със султански ферман. Включват Северна България, без северна Добруджа, дадена на Румъния, цялата Тракийска област без региона на Одрин и Македония, без Солун и Халкидическия полуостров.

В последния миг тайните договорености на съветската дипломация трансформират тези планове. На мирния контракт е даден темперамент на прелиминарен протокол, който може да бъде изменен. Австрия, която възразява против контракта, получава опция да свика обща европейска конференция, която да уреди дефинитивно въпроса.

 Санстефанска България

Очевидно Русия е била наясно с концепцията за делене на България и не е възразявала против нея. Само приготвя изискванията за проверка посредством статута на контракта от Сан Стефано.

За Русия Санстефанският мир е дипломатически ход, който реализира задачите на войната. С победоносната война Русия дава доказателства на българите за волята си да бъдат свободни и си печели дълбоката признателност към Освободителката.

Фактът, че това е контракт, предстоящ на неизбежна проверка, остава прикрит за народа ни. Последиците от всичко, което е заложено в статута на първия кротичък контракт, са възприети от българския народ като интервенция на Великите сили и недоволството се насочва към тях, а ореолът на Освободителката Русия се утвърждава.

Така Русия получава въздействието над балканските страни, към което постоянно се е стремяла, а признателната към нея и гневна на Великите сили България е политически плацдарм на съветските ползи на Балканите.

Може да се каже, че договорът в Сан Стефано е единствено един детайл от пъзела на огромната игра сред Англия и Русия, извоюван от съветската дипломация.

За нас Санстефанският контракт е началото на съграждането на Трета независима българска страна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР