DataArt, международната консултантска компания в областта на технологиите, която проектира,

...
DataArt, международната консултантска компания в областта на технологиите, която проектира,
Коментари Харесай

Българска компания разработи блокчейн платформа за електронно гласуване

DataArt, интернационалната консултантска компания в региона на технологиите, която проектира, създава и поддържа самостоятелни софтуерни решения, разгласи основаването на платформа за електронно гласоподаване, основана на блокчейн технологията. Платформата е един от първите по рода си планове в света, който доближава цялостна бистрота на гласуването, като в същото време резервира анонимността на вота.

Новата прокси платформа за електронно гласоподаване дава на държателите на скъпи бумаги опция да проследят целия развой на гласоподаване. Всеки участник вижда къде отива гласът му и дали е преброен вярно. Данните се извличат от системата, чието действие е неизменно и изцяло одитируемо.

Клиентът на този план е Централният депозитар в Русия (National Settlement Depository (NSD). Системата е създадена от DataArt взаимно с NRM, като напълно дава отговор на условията на финансовите регулатори. Тя може да бъде употребена като опция на обичайното гласоподаване с бюлетини и отстранява потребността от присъединяване на комисия по броене.

Следващият стадий от създаването на платформата е осъществяване на един кръг на гласоподаване и адаптирането на системата за работа с консуматори. Ако резултатите са положителни, платформата ще стане отворена и налична за депозитари и на други страни.

Основната концепция е следната: В нощта на гласуването се издават закрепен брой токенизирани гласове. Те се разпределят от номиналните държатели и се вкарват в портфейли по сигурен метод. Гласуващите ги изпращат непосредствено към портфейли в системата, наречени „ за “, „ срещу “ и „ въздържал се “.

Гласуващите участници са правни субекти: регистратори, номинални държатели (банки) и депозитари. Те свързват клиентите си към разпределен указател за гласоподаване.

Системата е основана на блокчейн решението Hyperledger Fabric. Основната специфичност на плана е, че за пръв път DataАrt внедри технологията „ доказателство с нулево оповестяване “ в сходен тип платформа. Това дава опция за криптографско засвидетелствуване верността на персоналната информация, като се резервира поверителността на участниците в гласуването.

„ Основното усложнение в този план беше, че от една страна трябваше да осигурим безспорна бистрота за разпределението на гласовете и резултатите. От друга страна нямахме право да демонстрираме краткотрайни резултати, защото това можеше да повлияе на тези, които към момента не бяха дали своят вот. Също по този начин трябваше да осигурим опция за засвидетелствуване на лимитираните от мрежата данни. В резултат на това разработихме решение, с помощта на което към този момент е допустимо да осъществим тези условия, да подобрим доста равнището на надеждност и да опростим процедурата за гласоподаване “, съобщи Денис Баранов, старши съветник, проектант в DataArt Лондон.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР