Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ отбеляза осемнадесетата година от създаването* си

...
Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ отбеляза осемнадесетата година от създаването* си
Коментари Харесай

ДП РАО отбеляза 18-та годишнина с корпоративно събитие и изграждане на арт инсталации /снимки/

Държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “ означи осемнадесетата година от създаването* си с годишна среща на управлението с основни чиновници в постройката на новия Информационен център по извеждане от употреба.
Официалната част на събитието бе предшествана от осъществявания на две песни, с които децата от вокална група „ Щуротреска “ поздравиха гостите. В приветствени думи изпълнителният шеф на Предприятието Дилян Петров сподели: „ Уважаеми сътрудници, приветствам ви във връзка 18-тата годишнина на Директива за птиците РАО, въпреки всички да знаем, че образуването на звено за ръководство на радиоактивни боклуци е почнало още през 1989 година в АЕЦ „ Козлодуй “. Тръгнахме от доста дребни структури, само че към този момент можем да кажем, че сме едно огромно и добре разрастващо се дружество. Уверен съм, че ще продължим в същата посока. Надявам се нуклеарната промишленост в България да има бъдеще. Сами виждаме какъв брой страната ни разчита на атомната централа и няма да скрия очакванията си за построяването на нови мощности в името на енергийната ни осигуреност. Директива за птиците РАО като организация също извършва извънредно значими функционалности, тъй като производството на електрическа енергия от АЕЦ е съпроводено с генерирането на радиоактивни боклуци, които би трябвало да бъдат надеждно ръководени. Мисля, че все още към този момент сме в задоволително зрелост, с цел да носим огромната отговорност, присъща за безвредното ръководство на радиоактивни боклуци. “
Главните инженери на профилираните поделения на Предприятието показаха пред сътрудниците си в обобщение главните отговорности в активността на всяко едно от четирите поделения, а къс видеофилм описа за работата на неповторимата за страната технология на Съоръжението за плазмено изгаряне.
Специално излъчени екипи от всички профилирани поделения се оправиха с нелеката задача да показват спецификата на своята работа образно, като построиха арт съоръжения, направени от материалите, типични за активността им, които пък от своя страна провокираха професионален интерес и разговори сред сътрудниците. Представители на най-старото звено в Директива за птиците РАО – Постоянното вместилище за радиоактивни боклуци в Нови хан, разпростряха богата експозиция от измервателна техника, разнообразни по тип дозиметрични принадлежности и пожароизвестителни йонизиращи сензори с отхвърлен радиоактивен източник. Колегите им от Националното вместилище за ниско- и средноактивни радиоактивни боклуци сглобиха комбинация, построена от от време на време вземани във времето проби от бетона в процеса по създаване на Хранилището. Специализирано отделение „ Извеждане от употреба – 1-4 блок “ напомни за дългата ефикасна активност на дребните нуклеарни блокове с концепцията си за величествен цветарник, направен от елементи от работилите там и изведени от употреба уреди и машини. Специализирано отделение „ Радиоактивни боклуци “ „ изнесе “ работата си от Контролирана зона посредством издигната мини апаратура от кошове, чували, варели и снимков материал, проектираща част от действителния път на кондиционирането на радиоактивните боклуци.
Арт инсталациите с добавена познавателна стойност остават налични за разглеждане като експонати в постройката на Информационния център по извеждане от употреба.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР